Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gunterstein: 'Krakelingen'brug in Breukelen

Tuin Park Landgoed

Zandpad 48
3621NE Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: eind 18e eeuw


Beschrijving van Gunterstein: 'Krakelingen'brug

'KRAKELINGEN'BRUG. Aan het eind van de achttiende eeuw gebouwde brug met houten balustrade waarin versieringen in de vorm van krakelingen. Oorspronkelijk met drie boogcoulissen, thans rustend op twee gemetselde jukken met hardstenen ligger. Tussen de leuning van de balustrade en de pijlers zijn gietijzeren krullen aangebracht. Waardering 'KRAKELINGEN'BRUG van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de markering van de toegang tot het kasteel; - vanwege de ensemblewaarde; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508240
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gunterstein: 'Krakelingen'brug in Breukelen

Gunterstein: keermuur

Zandpad 48
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
KEERMUUR. Rondom het voorplein een zeventiende-eeuwse rode bakstenen keermuur met Y-vormige muurankers bekroond door een gemetselde ezelsrug..

Gunterstein

Zandpad 48
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
HOOFDGEBOUW (Gunterstein). Geheel omgracht, blokvormig pand op vrijwel vierkante grondslag opgetrokken uit baksteen en bestaande uit een ond..

Gunterstein: historische tuin- en parkaanleg

Zandpad 48
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Gunterstein. Deels in structuur en deels in detail gaaf bewaarde aanleg in lan..

Gunterstein: zuidelijk bouwhuis

Zandpad 48
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
ZUIDELIJK BOUWHUIS. Op rechthoekige grondslag opgetrokken zeventiende-eeuws bakstenen bouwhuis van één bouwlaag onder een met Oud-Hollands..

Gunterstein: Noordelijk bouwhuis

Zandpad 48
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
NOORDELIJK BOUWHUIS. Op rechthoekige grondslag opgetrokken zeventiende-eeuws bakstenen bouwhuis van één bouwlaag onder een met Oud-Holland..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)