Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groep van in totaal acht halfopen kapellen in Zuiddorpe

Kerkelijk Gebouw

Dorpsplein 1
4574RD Zuiddorpe (gemeente Terneuzen)
Zeeland

Bouwjaar: 1888


Beschrijving van Groep van in totaal acht halfopen kapellen

Inleiding Groep van in totaal acht halfopen kapellen welke in 1888, onder invloeden neo-gotiek en Vlaamse stijl, gebouwd zijn op het kerkterrein oostelijk van en achter de kerk. De processiegang vormde, samen met de verdwenen "Lourdesgrot" een onderdeel van de Mariaverering in dit bedevaartsoord. De groep bestaat uit zeven kleinere kapellen en één grotere kapel. Omschrijving De zeven kleine kapellen zijn in een boog ten oosten van de kerk gegroepeerd. De kapellen hebben een nagenoeg vierkante plattegrond en zijn opgetrokken uit rode baksteen. De voorgevels, in de vorm van een topgeveltje met spitsboogvormige opening, zijn voorzien van natuurstenen geveldekstenen, boogblokjes en speklagen. De kapellen zijn voorzien van een, met leien gedekt, zadeldakje. Het geveltopje wordt bekroond door een zandstenen kruis. De kapellen zijn aan de binnenzijde voorzien van gevarieerd uitgevoerd tegelwerk in lambrizering en vloeren. De tegels vormen een rijke staalkaart van historische motieven. In een aantal kapellen missen gedeelten van het tegelwerk. Achter in de kapel een gemetselde sokkel met gipsen beeld. De ruimte is voorts voorzien van een gestuct tongewelfje en een afsluiting in de vorm van een halfhoog ijzeren hekje. De achtste, grotere kapel bevindt zich achter het koor van de kerk en is groter en breder dan de overige. Deze onderscheidt zich voorts door het bijzondere tegelwerk en de bewerkte onderdelen van de sokkel. De topgevel wordt bekroond door een ijzeren kruis. Tegen de rugzijde van deze grotere kapel bevindt zich een staande natuurstenen gedenkplaat, behorend bij een priestergraf, vervaardigd door Dubois te Gent. Waardering Processiegang bestaande uit een groep van acht kapellen, van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden, en van ensemblewaarden als functioneel complex onderdeel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508092
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groep van in totaal acht halfopen kapellen in Zuiddorpe

O.L.V. ten Hemelopneming

Dorpsplein 1
Zuiddorpe (Gemeente Terneuzen)
Inleiding Bakstenen, neo-gotische kruisbasiliek met zijdelings geplaatste toren, in 1886 gebouwd naar een ontwerp uit 1885 van architect P...

Grafmonument in neo-gotische trant van de familie Onghena-Van Haelst

Dorpsplein 1
Zuiddorpe (Gemeente Terneuzen)
Inleiding Westelijk van het entreepad tot de kerk geplaatst 19de eeuws grafmonument in neo-gotische trant van de familie Onghena-Van Haelst..

Grafmonument met een staand monument in fantasiestijl met kruis-bekroning voor de fam. Van Haelst-Thomaes

Dorpsplein 1
Zuiddorpe (Gemeente Terneuzen)
Inleiding Oostelijk van het entreepad tot de kerk, nabij de eerste kapel van de processiegang geplaatst, laat 19de eeuws grafmonument met ..

Vermoedelijk enige tijd na de bouw van de kerk aangebrachte afscheiding van het kerkterrein

Dorpsplein 1
Zuiddorpe (Gemeente Terneuzen)
Inleiding Vermoedelijk enige tijd na de bouw van de kerk aangebrachte afscheiding van het kerkterrein. Een vrij kleine deel van de afscheid..

Pand in Art Déco trant, ontstaan uit twee oudere gebouwen

Dorpsplein 11
Zuiddorpe (Gemeente Terneuzen)
Inleiding Eénzijdig aangebouwd, fors woonhuis op rechthoekige plattegrond, omstreeks 1920 door ingrijpende verbouwing van twee beduidend o..

Kaart & Routeplanner