Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Betonviaduct nabij Molenweg in Valkenburg

Weg En Waterwerk

in de Molenweg (bij)
6300AA Valkenburg (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: 1914


Beschrijving van Betonviaduct nabij Molenweg

Inleiding In Functionalisme omstreeks 1914 naar een ontwerp van architect ir. Ch. H. J. Driessen gebouwd BETONVIADUCT. Het betonviaduct vormt een van de kunstwerken over de spoorlijn Heerlen-Valkenburg in het zuid-oostelijk deel van Limburg. Het betonviaduct is ongeveer halverwege de kernen Valkenburg en Schin op Geul gesitueerd en is enkel bestemd voor voetgangers en fietsers. Omschrijving Het betonviaduct nabij de Molenweg is van het type "boogbrug met hooggelegen rijdek". Het bezit een overspanning met een lengte van ongeveer 20 meter en een rijdekbreedte van ongeveer 4,20 meter. Deze overspanning heeft de vorm van een staande korfboog met hierop een betonnen rijvloer bekleedt met baksteen. Het betonviaduct bezit enkel een midden-overspanning. De midden-overspanning wordt ondersteund door twee massieve betonfunderingen die hoger in het talud van de ingraving zijn aangebracht. Waardering Het betonviaduct bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling, en op grond van de innovatieve waarde: een overspanning, met zgn. staande korfboog, die bij dit viaduct werden toegepast betreft een techniek die vrijwel zeker nooit eerder of later in Nederland is voorgekomen. Architectuurhistorische waarden ontleent het betonviaduct aan het bijzonder belang van het object voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek, als voorbeeld van het oeuvre van architect ir. Ch. H. J. Driessen en wegens het gebruik van beton als bouwmateriaal. Ensemblewaarden bezit de spoorbrug als essentieel onderdeel van het spoorlijntraject Valkenburg-Voerendaal-Heerlen in het glooiende landschap van oostelijk Zuid-Limburg met diverse stationsgebouwen en kunstwerken en als geheel van bijzondere cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. Het betonviaduct is tevens van bijzondere betekenis wegens de situering en daarmee verbonden met de ontwikkeling van de streek. Het betonviaduct is tenslotte van belang wegens de architectonische gaafheid van het object en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving, en de architectuurhistorische m.n. betonhistorisch, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507276
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Betonviaduct nabij Molenweg in Valkenburg

Terrein waarin sporen van winning en bewerking van vuursteen

op de Schaelsberg, bij de Steenstraat
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Terrein waarin sporen van winning en bewerking van vuursteen uit het Neolithicum. Datering: Neolithicum. Het monument is van wetenschappel..

Kasteel Schaloen: duiker

Oud-Valkenburg 5
Schin op Geul (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Omschrijving onderdeel 6: DUIKER In mergel uitgevoerde DUIKER, bestaande uit twee naast elkaar gelegen tunneltjes, gebouwd haaks onder de o..

Kasteel Schaloen: parkaanleg

Oud-Valkenburg 5
Schin op Geul (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Omschrijving PARKAANLEG, bestaande uit a. lanen b. terrein binnen de gracht c. moestuin en voorterrein d. weilanden ad a.: er zij..

Kasteel Schaloen

Oud-Valkenburg 5
Schin op Geul (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Omschrijving Omgracht KASTEEL, in wezen 16e eeuws en later: jaartalankers 1656 in westgevel; in 1893 en -94 door Cuypers ingrijpend geresta..

Kasteel Schaloen: bijgebouwen waaronder poortgebouw

Oud-Valkenburg 5
Schin op Geul (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Omschrijving BIJGEBOUWEN, bestaande uit a. poortgebouw b. tiendschuur c. economiegebouw d. zwanenhuisje e. watermolen ad a.: poo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)