Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige onderwijzerswoning en voormalig schoolgebouw in Valkenburg

Gebouw

Vroenhof 18
6301KG Valkenburg (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: 1881


Beschrijving van Voormalige onderwijzerswoning en voormalig schoolgebouw

Inleiding In Neo-Classicisme in 1881 gebouwde ONDERWIJZERSWONING en SCHOOLGEBOUW. Door een aanbouw aan de achtergevel is de woning verbonden met het voormalige schoolgebouw. Het geheel heeft een T-vormige plattegrond. De aanbouw in de tweede bouwlaag van de achtergevel van het woonhuis, en de aanbouwen aan de frontgevel en rechterzijgevel van het voormalige schoolgebouw zijn uitgesloten van bescherming. Omschrijving: De ONDERWIJZERSWONING heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een schilddak met pannen en met twee nokpionnen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en hardsteen. Symmetrische indeling frontgevel. Plint gecementeerd. Indeling frontgevel d.m.v. vier gestucte pilasters. Rechthoekige houten vensters en deur met segmentboogvormige bovenlichten. Rijk gedecoreerde kroonlijst met jaartalaanduiding. Neo-classicistische decoraties rond de vensters en deur in de frontgevel. In linkerzijgevel ongestucte baksteen pilasters. In de achtergevel een rond venster met hierin gekleurd glas. In de achtergevel in de 2e bouwlaag een aanbouw op een stalen ondersteuning. Aan de achtergevel in de eerste bouwlaag een lage aanbouw met lessenaarsdak, deze vormt de verbinding met het vroegere schoolgebouw. Indeling interieur redelijk intact, overigens niet beschermenswaardig Het voormalig SCHOOLGEBOUW is haaks op de onderwijzerswoning geplaatst, heeft een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak. De tweede bouwlaag is mogelijk van iets recentere datum. Aan de rechterzijgevel een uitbouw in twee bouwlagen met een lager zadeldak. Rechthoekige vensters met aluminium kozijnen met bovenlichten. Vrijwel symmetrische indeling frontgevel. Middendeel frontgevel uitlopend in een frontonachtige topgevel. In de achtergevel een zestal segmentboogvormige venters. Aan rechterdeel frontgevel en rechterzijgevel diverse naoorlogse aanbouwen. Interieur gewijzigd en niet beschermenswaardig. Waardering: De vroegere onderwijzerswoning met schoolgebouw is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en typologische ontwikkeling. De vroegere onderwijzerswoning met schoolgebouw bezit architectuurhistorische waarde vanwege het belang van het object voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontlenen de onderwijzerswoning en het schoolgebouw aan de situering midden in de kern Houthem, langs de doorgaande weg naar Valkenburg aan de Geul. De combinatie van onderwijzerswoning en schoolgebouw is tenslotte van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507273
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige onderwijzerswoning en voormalig schoolgebouw in Valkenburg

Landhuis Mon Refuge

Vroenhof 33
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
LANDHUIS bestaande uit twee evenwijdige vleugels van mergel, die met een lagere achtervleugel, eveneens van mergel, een cour d'honneur omgev..

Casa Blanca

Sint Gerlach 70
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In Functionalistische bouwstijl in 1929 en 1932 naar een ontwerp van F.P.J. Peutz in opdracht van dhr. Hardy gebouwd dubbel HEREN..

Sint Maartenshoeve

Vroenhof 60
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Sint Maartenshoeve; hoeve van mergel en vakwerk met binnenplaats; woonhuis links, XVIIIa, met topgevel aan de straat; poort tussen ionische ..

Gerlachuskapel

Onderstestraat 48
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Kapelletje van de H. Gerlachus, 1869; voorzien van een barok altaar.

Sint-Gerlachuskerk

Joseph Corneli Allée 1REST
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
R.K.Kerk, oorspronkelijk KERK van het adellijk vrouwenstift van St.Gerlach. Driezijdige zaalkerk uit plm 1725, voorzien van een torentje op ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)