Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel herenhuis in Valkenburg

Woonhuis

Reinaldstraat 2
6301EC Valkenburg (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: 1889


Beschrijving van Dubbel herenhuis

Inleiding Met elementen van het Neo-Classicisme in 1889 gebouwd dubbel HERENHUIS. Het dubbel herenhuis maakt deel uit van een gesloten straatwand aan de Reinaldstraat, de doorgaande verbinding tussen Broekhem en Neerhem. Het interieur is uitgesloten van bescherming. Omschrijving: Het dubbel herenhuis heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een schilddak met tuiles du Nord pannen. De twee brede dakkapellen zijn van recentere datum. Vrijwel symmetrische indeling frontgevel. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel. Rechthoekige houten vensters en deuren, deels met rondboogvormige, deels met segmentboogvormige glas-in-lood bovenlichten. De vensterkozijnen en balkondeuren van pand huisnummer 4 zijn uitgevoerd in kunststof. Middendeel frontgevel uitlopend in een brede topgevel met hierin een rondboogvormig venster geflankeerd door twee ronde venstertjes en bekroond met frontonachtig ornament met jaartalaanduiding. Frontgevel en met name de topgevel met diverse decoratieve ornamenten in mergel. Middendeel frontgevel met in de eerste bouwlaag een rechthoekige poort met segmentboogvormig bovenlicht. In linkerdeel frontgevel tweede bouwlaag een breed balkon op consoles en met een smeedijzeren leuning. Authentieke deuren met ijzeren roosters. Waterlijsten. Aan de achtergevel een kleine uitbouw in een bouwlaag met plat dak. Waardering: Het dubbel herenhuis bezit architectuurhistorische waarden wegens het belang voor de bovenlokale geschiedenis van de architectuur, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, de toepassing van mergel als bouwmateriaal en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent dit dubbel herenhuis aan de situering aan de Reinaldstraat en daarmee van betekenis voor het aanzien van dit deel van Valkenburg aan de Geul. Het dubbel herenhuis is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507268
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel herenhuis in Valkenburg

Herenhuis, Lindenlaan 7

Lindenlaan 7
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding Met elementen van het Neo-Classicisme omstreeks 1880 gebouwd HERENHUIS. Het herenhuis is gesitueerd in de gesloten straatwand v..

Franse Molen

Lindenlaan 30
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Franse molen; opgetrokken uit mergel, XIXa, met mansarde dak. Aansluitende gebouwen omgeven een open voorplein.

Gevel met beeldnis

Steenstraat 1
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Een beeldnis, XIXa.

Casino Hotel

Jan Deckerstraat 1
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding: In een Eclectische stijl in 1902 in opdracht van de Duitse familie Pappers gebouwd HOTEL. De stijl vertoont overwegend elementen..

Spaans Leenhof

Theodoor Dorrenplein 5
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Spaans Leenhof. Haakvormig mergelstenen huis uit 1661 met ionische pilasters, consolefriezen en een in- en uitgezwenkte topgevel.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)