Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig protestants kerkje in Valkenburg

Kerkelijk Gebouw

Plenkertstraat 45
6301GL Valkenburg (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: 1891
Architect: ontwerp toegeschreven aan Pierre Cuypers


Beschrijving van Voormalig protestants kerkje

Inleiding Met elementen van Eclecticisme in 1891 gebouwd PROTESTANTS KERKJE. Het ontwerp wordt toegeschreven aan architect Dr. P.J.H. Cuypers. Het kerkje is vrijstaand gesitueerd aan de Plenkertsstraat aan de rand van de bebouwing van Valkenburg aan de Geul bij de berghelling. Het interieur is uitgesloten van bescherming. Omschrijving: Het kerkje heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond telt een bouwlaag en wordt afgedekt met een schilddak met leien in Maasdekking. De in de frontgevel geplaatste toren heeft een spits dak met leien in Maasdekking en bekroond met een weerhaan. Vrijstaand eenbeukig kerkje met koor. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en mergel. Rondboogvormige vensters met mergel tracering en rozetten. Galmgaten van de toren met rondboogvormige houten Louvreluiken. Frontgevel met rechthoekige houten deur. Geaccentueerde ingangspartij uitlopend in toren. Decoraties en raampartijen in mergel. Steunberen. Koorgedeelte met lager zadeldak. Bijzonderheden: rechtsachter het kerkje bevindt zich een transformatorhuisje in een aan het kerkje aangepaste stijl met o.a. een zadeldak met leien; rechthoekige houten luiken met decoratief houtsnijwerk en decoratief metselwerk in de topgevel frontgevel. In de mergelwand aan de achterzijde van het kerkje bevindt zich de grafkelder van de familie Loisel: de toegang wordt geflankeerd door twee pilasters in mergel en bekroond met een fronton en een siervaas eveneens in mergel. Waardering: Het protestants kerkje is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. Het kerkje bezit architectuurhistorische waarde wegens het bijzondere belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur; wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent het kerkje aan de situering en daarmee van betekenis voor het aanzien van dit deel van Valkenburg aan de Geul. Het kerkje is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507267
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde kerk
Irene-Emma-Elisabethkerk
Voormalige Hervormde kerk
Voormalige Hervormde kerk
Plaats Valkenburg
Gebouwd in 1891
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  507267
Architectuur
Bouwmateriaal baksteen en mergel
Afbeeldingen
Voorgevel kerkgebouw
Voorgevel kerkgebouw
Lijst van rijksmonumenten in Valkenburg
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Hervormde kerk of Irene-Emma-Elisabethkerk is een voormalig kerkgebouw in Valkenburg in de Nederlands Zuid-Limburgse gemeente Valkenburg aan de Geul. Het kerkje is gelegen aan de Plenkertstraat naast een bergwand van de Cauberg in het Geuldal.

Op 18 september 2018 werd het kerkje door brand zwaar beschadigd. Of restauratie zal gaan plaatsvinden is nog onduidelijk.

Het vrijstaande gebouw is opgetrokken in baksteen en mergel en bestaat uit een toren in de frontgevel met daarachter het eenbeukige kerkgebouw op een rechthoekig plattegrond. In het gebouw zijn elementen van eclectisme verwerkt.

Het kerkgebouw is een rijksmonument.

Geschiedenis

Toen aan het einde van de 19e eeuw het toerisme in Valkenburg op gang begon te komen waarbij er ook protestanten uit heel Nederland naar Valkenburg kwamen, besloot de hervormde gemeente te Gulpen, waar Valkenburg deel van uitmaakte, om een nieuwe kerk te bouwen met het oog op de toenemende stroom logeergasten.

In april 1890 werden de tekeningen van architect W.J. Blijenberg uit Maastricht besproken. Het ontwerp wordt echter toegeschreven aan architect Dr. P.J.H. Cuypers.

Op 23 maart 1891 vond de openbare aanbesteding plaats. Op 11 oktober 1891 was de kerk gereed en werd ze ingewijd door ds. Ovink. Drie weken na de inwijding ging de ds. Ovink met emeritaat en kwam de gemeente vacant.

De kerk dateert uit 1891 en wordt wel toegeschreven aan P.J.H. Cuypers. Sinds 1967 is de kerk aan de eredienst onttrokken en doet sindsdien dienst als restaurant. Tegenwoordig (2006) is er een Turks restaurant in gevestigd. De ring Maastricht achtte het voldoende als er alleen een dienst gehouden werd in Gulpen, waardoor de pas geopende kerk bijna gesloten bleef. De gemeente werd niet in de steek gelaten dankzij Ds. P.A. Hugo van Rossem uit Beek die er predikte.

Op 27 augustus 1939 kreeg de kerk de volledige naam van de pasgeboren Irene, met toestemming van Prinses Juliana en Prins Bernhard.

In 1944 werd Valkenburg bevrijd waarbij de kerk zwaar beschadigd werd.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het kerkje vanwege de groei van de gemeente en de toeristenstroom te klein. Men zocht naar andere mogelijkheden die in de Kloosterkerk gevonden werden.

In 1970 werd het kerkje verkocht. Het gebouw kwam in gebruik als horecagelegenheid.


Monumenten in de buurt van Voormalig protestants kerkje in Valkenburg

Villa Alpha

Plenkertstraat 43
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In Neo-Classicisme in 1882 in opdracht van dhr. Kreijten gebouwde VILLA, genaamd Villa Alpha. De villa is gesitueerd aan de Plenk..

Herenhuis, Koninginneweg 2

Koninginneweg 2
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding: Met elementen van Jugendstil in 1908 naar een ontwerp van architect Josef Luijten uit Valkenburg in opdracht van dhr. Dorren geb..

Gemeentegroeve

Cauberg 2
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding Het ondergrondse gangenstelsel van de Gemeentegroeve is in de loop der eeuwen ontstaan ten behoeve van de winning van kalksteen (..

Westelijke stadsmuur et resten van een ronde en een vierkante toren

Kerkstraat 19
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Alsmede een groot deel van de westelijke stadsmuur met resten van een ronde en een vierkante toren (achter Kerkstraat 19-27).

Grendelpoort

Grendelplein 2
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Van de middeleeuwse versterkingen der stad bestaat nog de Grendelpoort aan de westzijde.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)