Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Biejebosj in Valkenburg

Woonhuis

Oud-Valkenburgerweg 14
6301CK Valkenburg (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: 1933
Architect: Stephan Dings


Beschrijving van Villa Biejebosj

Inleiding In Traditionalisme in 1933 in opdracht van de familie Schijns naar een ontwerp van architect Stephan Dings uit Beek gebouwde VILLA genaamd "Biejebosj". De villa is fraai gesitueerd in een parkachtige tuin met een waterpartij en boomgroepen. Omschrijving: De villa heeft een in lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met deels licht gebogen schilddaken met rode leien. Drie dakkapellen met breed overstek. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen in twee soorten. Rechthoekige houten vensters en deuren. Asymmetrische indeling frontgevel. In rechterdeel frontgevel de terugliggende ingangspartij met erboven een balkon met baksteen balustrade. Aan de rechterzijde van de deur een glas-in-lood venster. In het middendeel frontgevel in de eerste bouwlaag een erker met plat dak. In linkerdeel frontgevel een diepliggend terras, verbonden met houten pergola rustend op twee bakstenen kolommen. Decoratief metselwerk bij de ingangspartij en het terras. In de rechterzijgevel een groot glas-in-lood venster. Vensters en deuren in de achtergevel deels van recentere datum. Van het INTERIEUR is van belang: in de hal klein glas-in-lood paneel van atelier Winkelman te Amsterdam; op overloop trap in rechterzijgevel groot glas-in-lood venster eveneens van atelier Winkelman te Amsterdam voorstellende diverse ambachten waarin familie Schijns werkzaam was o.a. het molenaarsbedrijf, vervoer en handel. Voor het overige bevat het interieur geen beschermde onderdelen. Bijbouw van een garage in een bouwlaag met plat dak, en met authentieke houten deuren. Waardering: De villa "Biejebosj" bezit architectuurhistorische waarden wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en als voorbeeld van het oeuvre van architect Stephan Dings. Ensemblewaarde ontleent de villa aan de situering in een parkachtige tuin. De villa is van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van Valkenburg aan de Geul. De villa is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507265
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Biejebosj in Valkenburg

Kapel in de Sibbergroeve

Kapel in de Sibbergroeve
Sibbe (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
KAPEL in de grot. Een ruimte in de Sibber Groeve, wegens kerkvervolgingen in 1799-1800 ingericht als schuilkapel, bevat nog een uit de merge..

Parkhotel Rooding, voormalig Kurhaus Huis ter Geul

Neerhem 68
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In Chaletstijl in 1892 in opdracht van de N.V. Maatschappij tot Exploitatie van een rust- en herstellingsoord te Valkenburg of aa..

Terrein waarin sporen van winning en bewerking van vuursteen

Nabij Heidebergweg in het Biebosch
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Terrein waarin sporen van winning en bewerking van vuursteen uit het Neolithicum. Datering: Neolithicum. Het monument is van wetenschappel..

Dubbel herenhuis, Neerhem 64-66

Neerhem 64
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In een Traditioneel-ambachtelijke stijl omstreeks 1892 in opdracht van dhr. Roebroeks gebouwd dubbel HERENHUIS. Het dubbel heren..

Terrein waarin sporen van winning en bewerking van vuursteen

Tussen Heunsbergerweg en Sibbergrubbe
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Terrein waarin sporen van winning en bewerking van vuursteen uit het Neolithicum. Datering: Neolithicum. Het monument is van wetenschappel..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)