Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige Villa Leeuwenhorst in Valkenburg

Woonhuis

Nieuweweg 52
6301EV Valkenburg (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Voormalige Villa Leeuwenhorst

Inleiding In een Eclectische trant in 1888 in opdracht van Jonkheer Louis van der Maesen de Sombreff gebouwde VILLA. De oorspronkelijke benaming was Villa Leeuwenhorst. De villa is gesitueerd in een parkachtige tuin. In deze tuin bevindt zich tevens de voormalige portierswoning. Deze voormalige portierswoning is wegens de beperkte gaafheid uitgesloten van bescherming. Omschrijving: De villa heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een schilddak met plat met leien in Maasdekking. Diverse dakkapellen. Asymmetrische indeling frontgevel. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, natuursteen en mergel. Rechthoekige houten vensters met bovenlichten, tracering in hardsteen. Frontgevel met houten deur met zeer decoratieve glas-in-lood vensters en omlijsting. Natuurstenen plint. Vensters en deuren met hardstenen dorpelstenen en lateien. Tweede bouwlaag zgn. "gothische vensters". In het linkerdeel frontgevel een erker met hierop een balkon met houten balustrade. Dit geveldeel loopt uit in een topgevel. Deur met een smeedijzeren luifel. Rechterdeel frontgevel loopt uit in een torentje met cilindervormig dak met hierop een smeedijzeren windwijzer. Dit torentje steunt op een hardstenen pilaster met kapiteel. In de westgevel een uitbouw met hieraan een halfronde erker met hierop een balkon met balustrade bekleedt met leien. In rechterdeel westgevel een erker van recentere datum. In de oostgevel een groot glas-in-lood venster en een uitbouw met een dominante schoorsteen. In de achtergevel eveneens een uitbouw met hieraan een erker. In alle gevels decoratieve horizontale banden in natuursteen. Tandlijsten onder de dakrand. Van het INTERIEUR is onder meer van belang: hal en gang met mozaïkvloer, met tussendeur met glas panelen; gang met pilasters in neo-classicistische trant. Authentieke trappartij. In werkkamer aan rechterzijde gang een marmeren haardomlijsting in diverse kleuren marmer. Overige interieurindeling redelijk intact. Waardering: De voormalige Villa Leeuwenhorst is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. De villa bezit architectuurhistorische waarde wegens het belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur; wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent de villa Leeuwenhorst aan de situering in een parkachtige tuin en met in de onmiddellijke nabijheid de voormalige portierswoning. Het geheel is daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van Valkenburg aan de Geul. De voormalige villa Leeuwenhorst is van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur, en wegens de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507263
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige Villa Leeuwenhorst in Valkenburg

Villa Jacoba

Kloosterweg 4
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding: In 1825 in Willem II-Gotiek gebouwde VILLA Jacoba, ingeschreven in het kadaster 1854. De villa is fraai gesitueerd in een parkac..

Station Valkenburg

Stationsstraat 10
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Station N.S. Neogotiek in Engelse geest, 1853, met latere vergrotingen in dezelfde trant.

Gevel met beeldnis

Steenstraat 1
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Een beeldnis, XIXa.

Kumulus Centrum voor Kunsteducatie, voormalig klooster van de Franciscanessen

Oosterweg 1
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding Met elementen van Neo-Gotiek in 1883 in opdracht van de Franciscanessen naar een ontwerp van architect B. von Fisenne uit Meersse..

Dubbel herenhuis

Reinaldstraat 2
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding Met elementen van het Neo-Classicisme in 1889 gebouwd dubbel HERENHUIS. Het dubbel herenhuis maakt deel uit van een gesloten st..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)