Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis, Lindenlaan 7 in Valkenburg

Woonhuis

Lindenlaan 7
6301HA Valkenburg (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Herenhuis, Lindenlaan 7

Inleiding Met elementen van het Neo-Classicisme omstreeks 1880 gebouwd HERENHUIS. Het herenhuis is gesitueerd in de gesloten straatwand van de Lindenlaan in het centrum van Valkenburg aan de Geul. De aanbouwen aan de achtergevel zijn uitgesloten van bescherming. Omschrijving: Het herenhuis heeft een rechthoekige plattegrond telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak met pannen. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel en hardsteen. Rechthoekige houten deur en vensters met bovenlicht. Symmetrische indeling frontgevel. Raam- en deuromlijstingen in mergel met classicistische motieven. Hardstenen raamdorpels. Stucdecoratie met schelpmotief boven de deur. Decoratieve stucomlijstingen rond de vensters. Indeling INTERIEUR redelijk intact, overigens niet beschermenswaardig. Waardering: Het herenhuis Lindenlaan 7 is van architectuurhistorische waarde vanwege het belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, de toepassing van mergel als bouwmateriaal en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent het herenhuis aan de situering in het centrum van Valkenburg aan de Geul. Daarmee is dit herenhuis van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van de gemeente. Het herenhuis is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van het exterieur en de typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507260
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis, Lindenlaan 7 in Valkenburg

Dubbel herenhuis

Reinaldstraat 2
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding Met elementen van het Neo-Classicisme in 1889 gebouwd dubbel HERENHUIS. Het dubbel herenhuis maakt deel uit van een gesloten st..

Franse Molen

Lindenlaan 30
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Franse molen; opgetrokken uit mergel, XIXa, met mansarde dak. Aansluitende gebouwen omgeven een open voorplein.

Casino Hotel

Jan Deckerstraat 1
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding: In een Eclectische stijl in 1902 in opdracht van de Duitse familie Pappers gebouwd HOTEL. De stijl vertoont overwegend elementen..

Spaans Leenhof

Theodoor Dorrenplein 5
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Spaans Leenhof. Haakvormig mergelstenen huis uit 1661 met ionische pilasters, consolefriezen en een in- en uitgezwenkte topgevel.

Gevel met beeldnis

Steenstraat 1
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Een beeldnis, XIXa.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)