Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis, Koninginneweg 2 in Valkenburg

Woonhuis

Koninginneweg 2
6301GS Valkenburg (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: 1908
Architect: Jos Luijten


Beschrijving van Herenhuis, Koninginneweg 2

Inleiding: Met elementen van Jugendstil in 1908 naar een ontwerp van architect Josef Luijten uit Valkenburg in opdracht van dhr. Dorren gebouwd HERENHUIS. De aanbouwen aan de achtergevel en de rechterzijgevel zijn uitgesloten van bescherming. Omschrijving: Het herenhuis heeft een in dwarsrichting geplaatste rechthoekige plattegrond telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak met pannen. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel. De frontgevel is wit gesaust. De plint is uitgevoerd in baksteen. Vrijstaand markant pand. Rechthoekige houten vensters en deur, deels met rondboogvormige, deels met segmentboogvormige bovenlichten. Bovenlichten deels met roedeverdeling. Deur- en vensteromlijstingen in Jugendstilmotieven. Linkerdeel frontgevel iets vooruitspringend en uitlopend in een topgevel met een rondboogvormige afsluiting met hierin jaartalaanduiding. In de eerste bouwlaag linkerdeel frontgevel een erker met hierop een balkon met decoratief smeedijzeren hekwerk. Smeedijzeren muurankers met Jugendstilmotief. Deur met decoratief smeedijzeren rooster. Accentuering bovenlichten in decoratief stucwerk. Houten dakkapel. Blinde rechterzijgevel. Aanbouw van recentere datum aan de rechterzijgevel. Aan de achtergevel diverse aanbouwen. De interieurindeling is ongewijzigd gebleven maar bevat voor het overige geen beschermde onderdelen. Waardering: Het herenhuis Koninginneweg 2 bezit architectuurhistorische waarden wegens het belang van het object voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en het gebruik van mergel als bouwmateriaal. De architectuurhistorische waarden manifesteren zich met name in de frontgevel. Het herenhuis is van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van het exterieur en de typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507258
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis, Koninginneweg 2 in Valkenburg

Kasteel Den Halder

Kerkstraat 31
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Huis De Halder. Mergelstenen huis, hoofdzakelijk XVII, opgetrokken op de plaats van een oude muurtoren der stadsversterkingen

Westelijke stadsmuur et resten van een ronde en een vierkante toren

Kerkstraat 19
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Alsmede een groot deel van de westelijke stadsmuur met resten van een ronde en een vierkante toren (achter Kerkstraat 19-27).

Perroen, met Nicolaasbeeldje

Kerkstraat 18
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Een perron van Naamse steen met een oud St. Nicolaasbeeldje in het plantsoen nabij de kerk.

H.H. Nicolaas en Barbara

Kerkstraat 18
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
R.K. Kerk; laatgotische pseudobasiliek met dwarspand en toren, XIV. Koor en dwarspand verlengd XIXd. en XXa. Laatgotisch Marianum; laatgotis..

Voormalige pastorie

Kerkstraat 19
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Voormalige pastorie; gebouw van mergel met lagere vooruitspringende door fronton bekroonde middenpartij, 1806. Tegen de gevel wegkruis met c..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)