Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Jacoba in Valkenburg

Woonhuis

Kloosterweg 4
6301WK Valkenburg (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Villa Jacoba

Inleiding: In 1825 in Willem II-Gotiek gebouwde VILLA Jacoba, ingeschreven in het kadaster 1854. De villa is fraai gesitueerd in een parkachtige tuin. Omschrijving: De villa heeft een in lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt vier bouwlagen en een souterrainverdieping en wordt afgedekt met een schilddak met kruispannen en bekroond met zinken nokpionnen. De beide entrees bevinden zich aan de voorzijde (oostzijde), naar drie gewelfde hallen. De toegangsdeuren zijn rondboogvormig. Overig rechthoekige houten deuren en ramen. In de rechter zijgevel bevindt zich de torenachtige uitbouw, deze telt zeven bouwlagen en wordt afgedekt met een plat zinken dak en bekroond met kantelen. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel en eikenhout. Het schilddak heeft aan vier zijden dakoverstek en is voorzien van zinken bekleding. In het souterrain/kelder bevindt zich een waterput gebouwd van mergelsteen. Het souterrain is voorzien van een rondboogvormig gemetseld raam met twee rechthoekige ramen en twee koekoek kelderramen met vierkante klapramen. Naast de buiteningang van de kelder is nog een waterput aanwezig en rechts naast de toren nog een beerput. Aan de linker zijgevel (zuidzijde) een uitbouw in een bouwlaag met hierop een groot terras met gietijzeren balustrade, voorzien van vier gegoten ijzeren sierpotten op de lange zijde op vier balusters. Onder de eerste verdieping zijn alle ramen en deuren boogvormig gemetseld met boogvormige deuren en ramen, onder het terras spitsboogvormige ramen, allen voorzien van smeedijzeren tralies. Alleen in de rechter zijgevel (oostzijde) is de buitendeur in de tussenverdieping, met daarnaast een raam en de tuinmans-wc-deur in de toren, rechthoekig. In de toren zijn het dubbele raam en een enkel raam, bij de wc rondboogvormig gemetseld met idem raam, daarboven drie verdiepingen met ezelsrugboogvormig gemetselde met rondboogvormige ramen, daarboven twee klaverbladvormig (vier) gemetselde met vierkante ramen en daarboven twee ramen rondboogvormig gemetseld met rechthoekige ramen. Hardstenen dorpelstenen. Interieurindeling geheel intact. Geen beschermde interieuronderdelen. Waardering: De villa JACOBA is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. De villa bezit architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere belang van het object voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, de toepassing van mergel als bouwmateriaal en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent de villa aan de situering in een parkachtige tuin en zijn bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van Valkenburg aan de Geul. De villa JACOBA is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507257
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Jacoba in Valkenburg

Station Valkenburg

Stationsstraat 10
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Station N.S. Neogotiek in Engelse geest, 1853, met latere vergrotingen in dezelfde trant.

Voormalige Villa Leeuwenhorst

Nieuweweg 52
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In een Eclectische trant in 1888 in opdracht van Jonkheer Louis van der Maesen de Sombreff gebouwde VILLA. De oorspronkelijke ben..

Dubbel herenhuis

Reinaldstraat 2
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding Met elementen van het Neo-Classicisme in 1889 gebouwd dubbel HERENHUIS. Het dubbel herenhuis maakt deel uit van een gesloten st..

Dependence Hotel Prinses Juliana

Sittarderweg 6
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In Traditionalisme omstreeks 1925 in opdracht van de familie Stevens gebouwde VILLA. De villa is markant gesitueerd in een parkac..

Gevel met beeldnis

Steenstraat 1
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Een beeldnis, XIXa.

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)