Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Geerlingshof, Strabeek in Valkenburg

Woonhuis

Broekhem 114
6301HL Valkenburg (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Geerlingshof, Strabeek

Inleiding: Met elementen van het Neo-Classicisme in 1850 in opdracht van generaal De Ceva gebouwde VILLA genaamd Geerlingshof. Omstreeks 1896 vond een ingrijpende verbouwing plaats en werd de villa uitgebreid met twee dwarsvleugels op de zijgevels van de villa. Oorspronkelijk bevond de entree zich in de achtergevel. De villa is fraai gesitueerd in een parkachtige tuin met oprijlanen, gazons en groenaanplant. De bijgebouwen zijn uitgesloten van bescherming. Omschrijving: De villa heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met zadeldaken met tuiles du Nord. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel. Rechthoekige houten vensters en deur met rondboogvormige bovenlichten. Symmetrische indeling frontgevel. Rechter- en linker frontgeveldeel vooruitspringend en uitlopend in een topgevel. In de eerste bouwlaag van deze geveldelen pilasters. Middendeel frontgevel uitlopend in rondboogvormige frontonachtige topgevel met hierin een nis met beeld van Sint Gerlach. Voor dit geveldeel een breed terras van recentere datum met balustrade en met brede toegangstrap. Verticale accenten d.m.v. lisenen. Overstek dakrand met decoratief tandmotief. Aan de linkerzijgevel een uitbouw in een bouwlaag met plat dak. Achtergevel vrijwel identiek ingedeeld als frontgevel. Middendeel achtergevel loopt uit in een driehoekige frontonachtige topgevel, tevens enkele ovale vensters in de achtergevel. Het interieur is ingrijpend gewijzigd. Waardering: De villa Geerlingshof is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. De villa bezit streekgebonden architectuurhistorische waarde, en is tevens van belang vanwege het toegepaste bouwmateriaal. Ensemblewaarde ontleent de villa aan de situering in een parkachtige tuin aan Broekhem. Aan deze straat bevindt zich vooral villabebouwing uit de periode 1850-1940. Daarmee is de bebouwing van bijzondere betekenis voor het aanzien van Valkenburg aan de Geul. De villa is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507252
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Strabeek
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Strabeek (buurtschap) (Limburg (Nederland))
Strabeek (buurtschap)
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Valkenburg aan de Geul Valkenburg a/d Geul
Coördinaten 50° 52′ NB, 5° 49′ OL
Algemeen
Inwoners (2017) 160
Overig
Postcode 6301 (Valkenburg)
Netnummer 043
Detailkaart
Locatie in de gemeente Valkenburg aan de Geul
Locatie in de gemeente Valkenburg aan de Geul
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Strabeek (Limburgs: Sjtraobaek) is een buurtschap (en tevens de hoofdstraat) in de gemeente Valkenburg aan de Geul in de Nederlandse provincie Limburg. Het ligt aan de provinciale weg tussen Houthem(-St. Gerlach) en Broekhem. Het wordt beschouwd als kern van Houthem, hoewel het niet aan het westelijk gelegen Houthem is vastgegroeid maar in het oosten aan Broekhem. Vroeger noemde men Strabeek ook wel Strabach, en er zijn nog een aantal alternatieve schrijfwijzen bekend. Strabeek is in Nederland landelijk bekend als etappeplaats van het Pieterpad. De buurtschap is genoemd naar het geslacht Strabach, waarschijnlijk een familie van lage adel. Ook stroomt hier de gelijknamige beek de Strabeek vanuit het Ravensbosch richting de Geul.

Geschiedenis

De oudste vermelding van Strabeek is uit 1331. De hoeve Strabeek is het stamhuis van het geslacht Strabach.

In het midden van de 19e eeuw bouwde Generaal A.P. de Ceva een kasteeltje in Strabeek, de tegenwoordige Geerlingshof. De bewoners van dit gebouw hadden destijds een treinhalte op verzoek aan de spoorlijn tussen Maastricht en Heerlen.

Bezienswaardigheden

  • Geerlingshof.
  • Hoeve Strabeek, gelegen aan Broekhem 134, 136 en 138. Een complex van enkele 19e-eeuwse huizen en boerderijen, deels in mergelsteen.
  • Wegkapelletje gewijd aan de Heilige Familie uit 1894.

Natuur en landschap

Strabeek ligt in de vallei van de Geul op een hoogte van ongeveer 70 meter, tussen Houthem en de Valkenburgse buurtschap Broekhem. Ten noorden van Strabeek bevinden zich de hellingbossen Kloosterbosch en Ravensbosch.

Opmerking

Volgens de wijkindeling die de gemeente Valkenburg aan de Geul hanteert liggen zowel Geerlingshof als Hoeve Strabeek respectievelijk ruim 200 m en 100 m buiten de wijk Strabeek, en wel in de wijk Broekhem.


Monumenten in de buurt van Geerlingshof, Strabeek in Valkenburg

Villa Diana

Broekhem 93
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding: Met elementen van het Eclecticisme in 1902 in opdracht van de heer Reijntjes gebouwde VILLA genaamd DIANA. De villa is gesitueer..

Huize/hoeve Strabeek

Broekhem 134
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Pand, deel uitmakend van het complex "Hoeve Strabeek", onder afgewolfd zadeldak. Vensteromlijstingen in Naamse steen, XIX.

Huize/hoeve Strabeek

Broekhem 136
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
PAND onder zadeldak, deel uitmakend van het complex "Hoeve Strabeek", XIX.

Huize/hoeve Strabeek: Hoeve van mergel om een gesloten binnenplaats

Broekhem 138
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Hoeve van mergel om een gesloten binnenplaats, XIX. Vensteromlijstingen in Naamse steen.

Sint-Jozefkerk van Broekhem

Koningswinkelstraat 1
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In een traditionele bouwstijl met Neo-Romaanse elementen in 1931 naar een ontwerp van architect Alfons Boosten uit Maastricht in ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)