Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Beukenhof in Valkenburg

Woonhuis

Broekhem 6
6301HH Valkenburg (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: 1937
Architect: J.H. van den Bongard


Beschrijving van Villa Beukenhof

Inleiding In een traditionele bouwstijl met expressionistische invloeden in 1937 naar een ontwerp van architect J.H. van den Bongard uit Heerlen gebouwde VILLA genaamd "Beukenhof". De bijbouw van een garage is uitgesloten van bescherming. Omschrijving: De vrijstaande villa heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een parabolisch boogdak gedekt met riet. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, in de tweede bouwlaag wit gepleisterd. Houten rechthoekige glas-in-lood vensters. Houten deur geflankeerd door glas-in-lood vensters. Westzijde art deco glas-in-lood vensters. Asymmetrische gevelindeling. Dominant middendeel met halfronde erker met hierop een balkon met hardstenen balustrade. Middendeel loopt uit in een boogvormige topgevel met hierin een klein venster. Aan de rechterzijde van de erker een zeer brede luifel, doorlopend naar rechterzijgevel en rustend op hardstenen kolommen. Ingangspartij in linkerdeel frontgevel met daarboven loggia met balustrade met houten beschot en houten kolom. In de linkerzijgevel een dominante bakstenen schoorsteen. In de rechterzijgevel een dakkapel met rieten dak. Rechterzijgeveldeel eveneens uitlopend in een boogvormige topgevel. Aan de achtergevel een uitbouw in een bouwlaag met plat dak met hierop een balkon met bakstenen balustrade. Indeling interieur is grotendeels intact. Van het INTERIEUR zijn onder meer van belang: deur naar centrale hal met glas-in-lood vensters; hal met parketvloer, eikenhouten lambrizering en authentieke trap met leuning met decoratief houtsnijwerk. Diverse deuren met hierin glas-in-lood panelen in art-deco stijl. Waardering: De villa Beukenhof is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. De villa bezit architectuurhistorische waarde vanwege het belang voor de regionale geschiedenis van de architectuur, voor het oeuvre van architect J.H. van den Bongard, wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en het gebruik van riet als dakbedekking. Ensemblewaarde ontleent de villa Beukenhof aan de situering aan Broekhem, een straat met veelal villabebouwing uit de periode 1850- 1940, en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van de plaats Valkenburg aan de Geul. De villa is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507248
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Villa Beukenhof vanaf straatzijde


Villa Beukenhof is een monumentale villa in Valkenburg uit 1937, die in een traditionele bouwstijl met expressionistische invloeden is gebouwd. De villa onderscheidt zich van andere panden door zijn parabolisch boogdak dat gedekt is met riet. De villa is een rijksmonument.

Beschrijving pand

De villa wordt gevormd door een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond. De villa bestaat uit twee bouwlagen. De gevel bestaat uit baksteen, die op de eerste verdieping wit gepleisterd is. De voornaamste gevelopeningen bestaan uit houten rechthoekige glas-in-loodvensters en een houten deur geflankeerd door glas-in-loodvensters. De westzijde bevat gevelopeningen van art deco glas-in-loodvensters. De geveldeling in totaal is asymmetrisch van opzet. Het middendeel met halfronde erker met een balkon met hardstenen balustrade erop manifesteert zich dominant in de totaalcompositie van het gebouw. Aan de rechterzijde van de erker is een zeer brede luifel aanwezig. Aan de linkerzijde van de erker bevindt zich de ingangspartij met erboven in hout uitgevoerde loggia. Tevens bevindt zich hier een robuuste bakstenen schoorsteen. Het dak van de villa wordt gevormd door een parabolisch boogdak gedekt met riet. Het interieur wordt gevormd door glas-in-loodvensters en houtsnijwerk in art deco-stijl.


Monumenten in de buurt van Villa Beukenhof in Valkenburg

Dependence Hotel Prinses Juliana

Sittarderweg 6
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In Traditionalisme omstreeks 1925 in opdracht van de familie Stevens gebouwde VILLA. De villa is markant gesitueerd in een parkac..

Villa Sole Mio

Broekhem 16
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding: In Chaletstijl in 1903 in opdracht van de heer Steege gebouwde VILLA genaamd "Sole Mio". De villa is gesitueerd in een parkachti..

Villa Bella Vista

Broekhem 22
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding: Met elementen van het Eclecticisme omstreeks 1910 gebouwde VILLA genaamd "Bella Vista". De villa is gesitueerd aan Broekhem, een..

Station Valkenburg

Stationsstraat 10
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Station N.S. Neogotiek in Engelse geest, 1853, met latere vergrotingen in dezelfde trant.

Villa Flora

Broekhem 28
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding: In een Eclectische stijl omstreeks 1885 in opdracht van Baron De Heus gebouwde VILLA genaamd "Villa Flora". De villa is vrijst..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)