Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Baarhuisje in Berg en Terblijt

Graf Begraafplaats

Rijksweg 71
6325AB Berg en Terblijt (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: 1933


Beschrijving van Baarhuisje

Inleiding In een traditionele bouwstijl in 1933 naar een ontwerp van de architecten F.P.J. Peutz en W. Sprenger gebouwd BAARHUISJE. Het baarhuisje is tegenover de hoofdingang van de Sint Monulphus en Gondulphus kerk gesitueerd, op het plaatselijk kerkhof. De aanbouw aan de achtergevel is uitgesloten van bescherming. Omschrijving Het baarhuisje heeft een rechthoekige plattegrond, telt een bouwlaag en wordt afgedekt met een leien zadeldak. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel en Kunradersteen. Toegangsdeur van recentere datum met rondboogvormig bovenlicht met glas-in-lood. De aanbouw aan de achtergevel van het baarhuisje is van recenter datum. Waardering Het baarhuisje is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het baarhuisje bezit in beperkte mate architectuurhistorische waarde wegens het belang voor het oeuvre van de architecten F.P.J. Peutz en W. Sprenger en de toepassing van mergel en Kunradersteen als bouwmateriaal. Ensemblewaarde ontleent het baarhuisje aan de situering in de onmiddellijke nabijheid van de Sint Monulphus en Gondulphuskerk van Berg en Terblijt, en daarmee van belang voor het aanzien van deze plaats. Het baarhuisje is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507244
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Baarhuisje in Berg en Terblijt

Kapelanie

Rijksweg 71
Berg en Terblijt (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In een traditionele bouwstijl in 1933 naar een ontwerp van de architecten F.P.J. Peutz en W. Sprenger gebouwde KAPELANIE. De kap..

Kerk St.Monulphus en Gondulphus plus b

Rijksweg 71
Berg en Terblijt (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding Met elementen van Neo-Gotiek in 1933 naar een ontwerp van de architecten F.P.J. Peutz en W. Sprenger gebouwde KATHOLIEKE KERK ter..

Pastorie

Rijksweg 73
Berg en Terblijt (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In een traditionele bouwstijl in 1933 naar een ontwerp van de architecten F.P.J. Peutz en W. Sprenger gebouwde PASTORIE. De pasto..

Woonhuis, recht afgedekte gevel

Grote Straat 18
Berg en Terblijt (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Woonhuis, recht afgedekte gevel; XIX A.

Hoeve van mergel om gesloten binnenplaats. In de poort een sluitsteen met jaartal

Muntweg 10
Berg en Terblijt (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Hoeve van mergel om gesloten binnenplaats. In de poort een sluitsteen met jaartal 1884.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)