Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafkelder Palmen in Valkenburg

Graf Begraafplaats

Cauberg 19
6301BT Valkenburg (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: 1883


Beschrijving van Grafkelder Palmen

Inleiding Met elementen van Neo Romaans omstreeks 1883 in opdracht van de familie Palmen gebouwde GRAFKELDER. De kelder vormt een van vier grafkelders op het kerkhof tegen de helling van de Couberg in Valkenburg aan de Geul. Omschrijving: Symmetrische indeling frontgevel. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel. Rondboogvormige gietijzeren deur in rondboogvormige omlijsting, geflankeerd door kleine boogvormige nissen. Aan bovenzijde deur plaquette met de tekst "Familie Begraafplaats van Notaris J.L. Palmen". Aan weerszijden van plaquette lauwerkransen in mergel. Frontgevel uitlopend in een horizontale afsluiting met boogfriesdecoratie en bekroond met een hardstenen kruis. In de frontgevel pilasters en hardstenen ornamenten. Van het INTERIEUR zijn onder meer van belang: plafond met kruisribgewelven in baksteen; kelder afgedekt met houten luik met hierin grafnissen afgedekt met grafstenen. Waardering: De grafkelder van de familie Palmen is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. De grafkelder bezit architectuurhistorische waarde vanwege het belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, de toepassing van mergel als bouwmateriaal en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent de grafkelder aan de situering in de gravenwand op het het kerkhof tegen de helling van de Couberg en daarmee van betekenis voor het aanzien van dit deel van Valkenburg aan de Geul. De grafkelder is tenslotte van algemeen belang vanwege de architectonische gaafheid en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507238
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafkelder Palmen in Valkenburg

Grafkapel Habets

Cauberg 19
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding: In Neo-Gothische stijl in 1892 naar een ontwerp van Dr. P.J.H. Cuypers in opdracht van de familie H. Habets-Willems gebouwde GRA..

Familiegraf De Guasco

Cauberg 19
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding: Met elementen van Neo-Gotiek in 1864 in opdracht van de familie De Guasco gebouwde GRAFKELDER. De iets lager gelegen kelder vor..

Grafkelder Wehry

Cauberg 19
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding: Met invloed van Neo Gotiek omstreeks 1885 in opdracht van de Familie Wehry gebouwde GRAFKELDER. De kelder vormt een van de vier..

Kerkhofkapel algemene begraafplaats Cauberg

Cauberg 19
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Kerkhofkapel; neoclassicistisch mergelstenen gebouwtje met smaller koor. 1837.

Gemeentegroeve

Cauberg 2
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding Het ondergrondse gangenstelsel van de Gemeentegroeve is in de loop der eeuwen ontstaan ten behoeve van de winning van kalksteen (..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)