Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafkapel Habets in Valkenburg

Graf Begraafplaats

Cauberg 19
6301BT Valkenburg (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: 1880
Architect: Pierre Cuypers


Beschrijving van Grafkapel Habets

Inleiding: In Neo-Gothische stijl in 1892 naar een ontwerp van Dr. P.J.H. Cuypers in opdracht van de familie H. Habets-Willems gebouwde GRAFKAPEL. De grafkapel bevindt zich op het kerkhof tegen de helling van Cauberg, in de onmiddellijke nabijheid van de gravenwand op dit kerkhof, en is iets verhoogd gelegen. De ingangspartij tot de grafkelder onder de kapel bevindt zich in het rechter gedeelte van de gravenwand. Omschrijving: De vrijstaande achtzijdige grafkapel telt een bouwlaag en wordt afgedekt met zadeldakjes met leien in Maasdekking en bekroont met een lantaarn met een spits dakje. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel. Smalle spitsboogvormige glas-in-lood vensters, rechthoekige toegang met decoratieve afwerking aan de bovenzijde. Frontgevel met deur in een klein portiek met hierboven een spitsboogvormige nis. Geveldelen uitlopend in topgeveltjes met hierin een driepasdecoratie en zinken waterspuwers. Rond de grafkapel bevindt zich een smeedijzeren hekwerk met toegangspoortje, op een gecementeerd bakstenen muurtje. De ingangspartij tot de grafkelder onder de kapel is vastgebouwd aan de gravenwand en bestaat uit een geveldeel in mergel uitlopend in een frontonachtige topgevel met hierin een vierpasnis met hierin het jaartal 1892. Hieronder in een omlijsting de tekst Familiegraf H. Habets Willems. De toegang wordt afgesloten met een smeedijzeren hekwerk. De bovenzijde van de toegang heeft een identieke afwerking als de toegang tot de grafkapel. Waardering: De grafkapel is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. De grafkapel bezit architectuurhistorische waarde wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent de grafkapel aan de situering op het kerkhof tegen de helling van de Cauberg en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van Valkenburg aan de Geul. De grafkapel is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507236
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grafkapel Habets
Ingang grafkelder (links) en grafkapel (rechts)
Ingang grafkelder (links) en grafkapel (rechts)
Plaats Valkenburg
Gebouwd in 1892
Restauratie(s) 2003
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  507236
Architectuur
Architect(en) Pierre Cuypers
Bouwmateriaal Mergel
Lijst van rijksmonumenten in Valkenburg
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Grafkapel Habets is een grafmonument op de begraafplaats Cauberg in Valkenburg, bestaande uit een neogotische grafkapel met een bijbehorende grafkelder. Het bouwwerk is in 1892 ontworpen door Pierre Cuypers voor het echtpaar Habets-Willems en is een rijksmonument.

Beschrijving Grafkapel

De grafkapel bevindt zich enkele meters rechts van de kelder op een verhoging van ongeveer een halve meter. De kapel in neogotische stijl is achtzijdig en is gebouwd van lokaal gedolven Limburgse mergel. De gevelopeningen worden gevormd door smalle spitsboogvormige glas-in-loodvensters en een rechthoekige toegang met decoratieve afwerking aan de bovenzijde in de vorm van een spitsboogvormige nis. De geveldelen lopen uit in topgeveltjes met hierin een driepasdecoratie en loden waterspuwers in de vorm van duivelskoppen op de hoeken. De toppen worden bekroond met loden bloemvormige decoraties. Het dak van de kapel bestaat uit acht zadeldakjes met daarop leien uit Wales in Maasdekking. De kapel wordt als geheel omsloten door een smeedijzeren hek. Aan de achterzijde van de kapel bevindt zich een keermuur met erin opgenomen waterspuwers. De kapel is in 2003 gerestaureerd.

Beschrijving grafkelder

De toegang tot de grafkelder wordt gevormd door een grote opening in een mergelstenen wand. Achter een smeedijzeren toegangshek in de opening is een trap zichtbaar die naar de kelder leidt. De ingangspartij loopt uit in een frontonachtige topgevel met daarin een vierpasnis. Het fronton is aan de bovenzijde afgedekt met zink om inwatering te voorkomen. In de gevel is het bouwjaar met daaronder de tekst "Familiegraf H. Habets-Willems" uitgehouwen. De bakstenen trap naar de kelder loopt naar beneden breder uit. Aan de bakstenen is te zien dat deze later verbreed moet zijn, waarschijnlijk om de bocht te kunnen maken met de lijkkisten.

Onderaan de trap, bevindt zich de in de ondergrond uitgehouwen grafkelder. Hier bevinden zich 16 grafnissen, geordende in vier rijen van vier. Aan de rechterzijde bevindt zich in de wand een urnennis welke dateert uit 2003. Aan de andere zijde is een hardstenen plaat in de muur bevestigd ter herinnering aan een in Nederlands-Indië overleden zoon van het echtpaar Habets-Willems. Van de 16 grafnissen zijn de meeste afgesloten met een hardstenen tekstplaat.

Bronnen


Monumenten in de buurt van Grafkapel Habets in Valkenburg

Familiegraf De Guasco

Cauberg 19
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding: Met elementen van Neo-Gotiek in 1864 in opdracht van de familie De Guasco gebouwde GRAFKELDER. De iets lager gelegen kelder vor..

Grafkelder Palmen

Cauberg 19
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding Met elementen van Neo Romaans omstreeks 1883 in opdracht van de familie Palmen gebouwde GRAFKELDER. De kelder vormt een van vier..

Grafkelder Wehry

Cauberg 19
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding: Met invloed van Neo Gotiek omstreeks 1885 in opdracht van de Familie Wehry gebouwde GRAFKELDER. De kelder vormt een van de vier..

Kerkhofkapel algemene begraafplaats Cauberg

Cauberg 19
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Kerkhofkapel; neoclassicistisch mergelstenen gebouwtje met smaller koor. 1837.

Gemeentegroeve

Cauberg 2
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding Het ondergrondse gangenstelsel van de Gemeentegroeve is in de loop der eeuwen ontstaan ten behoeve van de winning van kalksteen (..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)