Meer dan 63.000 rijksmonumenten


In een traditioneel-ambachtelijke stijl gebouwd herenhuis in Voerendaal

Woonhuis

Kerkplein 2
6367ER Voerendaal
Limburg

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van In een traditioneel-ambachtelijke stijl gebouwd herenhuis

Inleiding In een Traditioneel-ambachtelijke stijl omstreeks 1850 gebouwd HERENHUIS. Het herenhuis wordt omgeven door een tuin met gazons en is centraal gelegen in de kern Voerendaal. Omheining bestaande uit een lage bakstenen muur met hierop een smeedijzeren hekwerk van recentere datum, hekwerk tussen bakstenen kolommen. Omschrijving Vrijstaand herenhuis in lengterichting met een rechthoekige plattegrond. Het herenhuis telt twee bouwlagen onder een zadeldak met Tuiles du Nord. Het toegepast bouwmateriaal is baksteen, hardsteen en mergel. Rechthoekige houten paneeldeur, rechthoekige houten T-vensters. Twee halfronde glas-in-lood vensters in de achtergevel. Symmetrische indeling frontgevel. Gecementeerde plint. Frontgevel met deuromlijsting in hardsteen, deur met trap met vier treden in hardsteen en aan weerszijden smeedijzeren leuning. In de tweede bouwlaag linkerzijgevel een rechthoekig houten venster met hardstenen dorpelsteen en mergelstenen omlijsting. In de topgevel linkerzijgevel een cordonlijst in mergel, een rondboogvormig venster en een klein halfrond venster. In de achtergevel in de eerste bouwlaag een groot rechthoekig venster van recentere datum. In middendeel achtergevel in de eerste en tweede bouwlaag een halfrond glas-in-lood venster deels in een mergelstenen omlijsting. Drie rechthoekige houten T-vensters met hardstenen omlijsting. Twee keldervensters met een mergelstenen omlijsting. In de rechterzijgevel in de eerste bouwlaag een venster van recentere datum en een uitbouw in een bouwlaag met lessenaarsdak en met geveldelen in Kunradersteen. In de topgevel een cordonlijst in mergel. Haaks op de rechter- en linkerzijgevel een bijbouw met een rechthoekig grondplan, in een bouwlaag met een zadeldak. Bijbouwen met gecementeerde plint, met rechthoekige en rondboogvormige vensters, en rechthoekige houten deur. Bijbouw linkerzijde door middel van poortje verbonden met de hoofdmassa. Bijbouw rechterzijde door middel van uitbouw aan rechterzijgevel verbonden met de hoofdmassa. INTERIEUR in beperkte mate intact overigens niet beschermenswaardig. Waardering Het herenhuis bezit architectuurhistorische waarden wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarden ontleent het pand aan de centrale ligging in de kern Voerendaal en daarmeee van bijzondere betekenis voor het aanzien van deze kern. Het herenhuis is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de functionele en typologische zeldzaamheid, dit laatste op grond van de ouderdom van het pand. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507165
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van In een traditioneel-ambachtelijke stijl gebouwd herenhuis in Voerendaal

Sint-Laurentiuskerk

Kerkplein 37
Voerendaal
R.K.Kerk. Toren van Kunradersteen, XII; bakstenen schip 1842; dwarspand en koor 1916. Drie altaarretabels, XVIII. Doopvont, XVII. Grafzerk, ..

Huis van kunradersteen met verdieping en schilddak

Kerkplein 57
Voerendaal
HUIS van Kunradersteen met verdieping en schilddak; 1789. Voorgevel gepleisterd; aan de achterzijde houten kruis- en tussendorpelvensters.

Station Voerendaal

Jeustraat 77
Voerendaal
Inleiding In een traditionele bouwstijl in 1913 naar een ontwerp van architect G.W. van Heukelom gebouwd STATIONSGEBOUW. Het betreft een va..

Buitenplaats Puth: hoofdonderdeel

Steinweg 1
Voerendaal
Omschrijving KASTEEL, XVI-XVII-XVIII, op lichttrapeziumvormig rechthoekige plattegrond; twee bouwlagen op kelderverdieping; het huis heeft..

Buitenplaats Puth: bakhuis

Steinweg 1
Voerendaal
Omschrijving BAKHUIS, XVIII; gebouwtje van baksteen en mergel onder zadeldak met rode pannen direct ten zuidwesten van het westelijke bouw..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)