Meer dan 63.000 rijksmonumenten


boerderij in Enkhuizen

Boerderij

Noorderweg 15
1601PC Enkhuizen
Noord Holland

Bouwjaar: 1850-1875


Beschrijving van boerderij

Inleiding STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, gebouwd als vaarboerderij en gelegen op de hoek van de Noorderweg en de Noordergracht met de noklijn haaks op de Noorderweg. De stolpboerderij dateert naar alle waarschijnlijkheid uit het derde kwart van de 19de eeuw. N.B. De rechterzijde van de boerderij is gewijzigd, evenwel zonder het monumentale karakter van de boerderij te schaden. Omschrijving Boerderij op rechthoekige plattegrond onder schilddak met zwarte Hollandse pan. De dakschilden aan de voor- (O) en de linkerzijde (Z) worden doorbroken door respectievelijk een en twee gemetselde schoorstenen in rode baksteen. Het schilddak heeft op de nokpunten een met zink beklede piron. Tussen de pirons bevindt zich een ijzeren sierrooster dat bekroond is met een windvaan in de vorm van een koe. De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een enkel vierkant met vier pijlers, dekbalkgebint en een overstek aan de oostzijde. Aan de oostzijde van het vierkant bevindt zich de woning, aan de zuidzijde de dars. De korte regel bevindt zich aan de westzijde en de lange regel aan de noordzijde. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. Op diverse plaatsen in het muurwerk zijn de schieters van de muurankers zichtbaar. De op een gecementeerde plint gebouwde asymmetrische voorgevel is hoger dan de aansluitende linker-(Z) en rechtergevel (N) en heeft een houten kroonlijst. De voorgevel heeft een breedte van zeven vensterassen. De derde en de zesde as bevatten een houten paneeldeur met bovenlicht, de overige assen hebben schuifvensters met tweeruits bovenlicht. De vensters en de deuren zijn alle getoogd en geplaatst onder een ontlastingsboog. Boven de vierde en vijfde vensteras samen bevindt zich op de verdieping een forse bakstenen dakkapel onder overstekend en flauw hellend zadeldak met geschulpte windveren en makelaar. De dakkapel heeft een getoogd zesruits schuifvenster. De asymmetrische linkergevel heeft een breedte van vijf vensterassen. De derde as bevat de darsdeur met getoogd vierruitsvenster. De eerste en de tweede as hebben getoogde gietijzeren koestalvensters, de overige twee assen hebben getoogde schuifvensters met een tweeruits bovenlicht. Op de verdieping, boven de darsdeur, bevindt zich een houten inlaatkapel onder zadeldak met zwarte Hollandse pan. De inlaatkapel heeft een dubbele houten laaddeur met twee glaspanelen met vierruitsroedenverdeling en een fronton met hijsbalk. De achterzijde heeft ter linkerzijde nog een originele houten deur met vierruits glaspaneel en tweeruits bovenlicht en ter rechterzijde een getoogd koestalvenster met ijzeren roedenverdeling. Waardering De stolpboerderij is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als vrijwel gaaf bewaard gebleven voorbeeld van landelijke bouwkunst in een stedelijke context uit het derde kwart van de 19de eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 507073
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van boerderij in Enkhuizen

Bastion VI

Noorderweg 29
Enkhuizen
BASTION VI. Hol bastion met: - In de saillant een geschutsemplacement. - Voorliggende gracht ter breedte van pl.m. 30 m.

Courtine VI-VII

Noorderweg 29
Enkhuizen
COURTINE VI-VII. Deel van de courtine, ter lengte van pl.m. 80 m, grenzend aan de rechterflank van bastion VI met voorliggende gracht ter br..

Boerderij met hoog opgaande rechthoekige houten hooiberging

Noordergracht 33
Enkhuizen
Boerderij met hoog opgaande rechthoekige houten hooiberging.

militair object

Bastions oostzijde Zeedijk
Enkhuizen
Zeedijk aan de oostzijde, deels 1560, van laatste bastion tot en met Eiland.

Landelijk pand in gele steen met erkervormige uitbouw

Vijzelstraat 15
Enkhuizen
Landelijk pand in gele steen met erkervormige uitbouw.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)