Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waterduiker Boschpoort in Maastricht

Weg En Waterwerk

Bosscherweg 34 A
6219AC Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1867


Beschrijving van Waterduiker Boschpoort

Inleiding DUIKER, 1867, gesitueerd in het talud van de Bosscherweg, vormt de verbinding tussen Zuid-Willemsvaart en Voedingskanaal. De duiker is aan de zijde van het Voedingskanaal voorzien van een nieuw afsluitmechaniek. Omschrijving De duiker heeft aan de zijde van de Zuid-Willemsvaart vier doorstroomopeningen tussen vijf oorspronkelijk afsluitbare hoofden. De duiker is opgetrokken uit baksteen en heeft boven elk stroomgat een hardstenen drukboog. De sluitstenen van deze bogen zijn elk voorzien van een bekroond W-initiaal, de bouwjaaraanduiding 1867 en een guirlande. Tussen de aanzetstenen en de sluitsteen bakstenen rollagen. Aan de zijde van het Voedingskanaal heeft de duiker een bakstenen kademuur, aan weerszijden voorzien van trappartijen. Hardstenen kade- en hoekranden, vier verdiept geplaatste stroomopeningen, waarvan de schuifdeuren met aan haken verankerde kettingen op hun plaats worden gehouden. Op het jaagpad en op de kademuur aan de achterzijde zijn ter hoogte van de duiker ijzeren balustrades aangebracht, die tevens bij de sluis en het bordes van de sluiswachterswoning werden gebruikt. Waardering De duiker is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de esthetische kwaliteit en het materiaalgebruik. Bovendien heeft de duiker een sterke functionele relatie met de nabijgelegen sluis, ophaalbrug, jaagpad brug- en sluiswachterswoning van de Zuid-Willemsvaart. De duiker is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de stad, van belang voor het aanzien van de wijk en heeft een historisch-ruimtelijke relatie met de Zuid-Willemsvaart en het Voedingskanaal. De duiker beschikt over een hoge mate van gaafheid en is van belang voor de visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. Bovendien heeft de duiker een grote typologische en functionele zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506877
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Waterduiker Boschpoort in Maastricht

Sint-Alphonsusschool

Pastoor Moormanstraat 80
Maastricht
Inleiding KATHOLIEKE SCHOOL voor lager onderwijs, 1927, genaamd St.Alphonsusschool. Gebouwd in zakelijk expressionistische stijl, naar een ..

Sluis Bosscherveld

Bosscherweg 101
Maastricht
Inleiding Sluis in het Afvoerkanaal tussen Zuid-Willemsvaart en Maas, 1930. Gesitueerd in het Bosscherveld, gebouwd in opdracht van Rijksw..

St. Hubertuskerk

Bosscherweg 161
Maastricht
Inleiding ST.HUBERTUSKERK, driebeukig met toren, waaronder een als patronaat ingerichte souterrainverdieping. Gesitueerd in de tussen Maas,..

Sluiswachterswoning Boschpoort

Bosscherweg 34A
Maastricht
Inleiding Dubbele SLUISWACHTERSWONING in traditioneel-ambachtelijke stijl, ca. 1850. Gebouwd bij sluis 19 van de Zuid-Willemsvaart, tegen h..

Sluis 19

Bosscherweg 36
Maastricht
Inleiding SLUIS 19 van de in 1826 aangelegde Zuid-Willemsvaart, met OPHAALBRUG, sluisdeuren en bedieningsinstallatie uit 1929. De ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)