Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Elisabeth Gruytershuis in Maastricht

Kerkelijk Gebouw

Sint Servaasklooster 8
6211TE Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1936
Architect: Alphons Boosten


Beschrijving van Elisabeth Gruytershuis

Inleiding Voormalig PENSIONAAT voor dames, thans bekend als het Elisabeth Gruytershuis, 1936. Gesitueerd in de gesloten wand van het St.Servaasklooster, aan de noordzijde van het kloostercomplex van de Zusters Onder de Bogen. Ontworpen door architect A.J.N. Boosten, in opdracht van de Zusters Onder de Bogen, in een door het Nieuwe Bouwen beïnvloede stijl, waarin elementen van het Nieuwe Bouwen verenigd zijn met de toepassing van traditionele, streekgebonden bouwmaterialen. Omschrijving Het pensionaat heeft een U-vormige plattegrond, waarvan de open zijdenaar het noorden is gericht. Vier bouwlagen plus zolder en souterrainverdieping. De gevel aan de straatzijde is voorzien van een basalten plint en een zandstenen optrek. De hoofdentree is links van de middenas geplaatst en wordt aan de rechterzijde geflankeerd door een zestal vensterkozijnen, aan de linkerzijde door twee vensterkozijnen plus een dubbele, rechthoekige houten deur. Onder elk vensterkozijn bevindt zich een souterrainvenster. De deurlijst van de hoofdentree is uitgevoerd in licht getinte natuursteen. De optrek heeft vier dubbele vensterassen. De vensterlijsten zijn uitgevoerd in basalt. De achtergevel aan de kloosterhofzijde telt eveneens vier dubbele vensterassen, maar is evenals de gevels rond de opengebleven binnenplaats geheel in baksteen uitgevoerd. De oorspronkelijke stalen kruiskozijnen zijn vervangen door aluminium vensters met een identieke geleding. Koperen dorpels. Het geheel wordt gedekt door schilddaken met leien. Overstekken, koperen goten. De dakvlakken aan de straat- en kloosterhofzijde zijn voorzien van een zevental dakkapellen. Waardering Het voormalige damespensionaat is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociale, geestelijke en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de betrokkenheid van architect A.J.N. Boosten, de hoogwaardige esthetische kwaliteit en het bijzondere materiaalgebruik. Het damespensionaat behoort tot het beschermd stadsgezicht Maastricht, is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de binnenstad en is van belang voor het aanzien van Maastricht. Verder beschikt het pensionaat over een gaaf exterieur en is van importantie voor de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Bovendien is het gebouw architectuurhistorisch en typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506871
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Elisabeth Gruytershuis in Maastricht

Noviciaatshuis, leenzaal, proosdij.

Sint Servaasklooster 8
Maastricht
Inleiding KLOOSTERONDERDEEL, bestaande uit een noviciaatshuis uit 1909-1910 van architect/aannemer J.Limpens, de gewelven plus voorgevel va..

Kloosterkerk Zusters Onder de Bogen

Sint Servaasklooster 14
Maastricht
Inleiding Driebeukige neo-gothische KLOOSTERKERK, in 1899-1900 gebouwd dooraannemer J. Reggers, naar een ontwerp van architect Johannes Kay..

Poortgebouw kloostercomplex

Sint Servaasklooster 14
Maastricht
Inleiding Neo-gothisch POORTGEBOUW van het kloostercomplex van de Zusters Onder de Bogen, 1870-1871, ook aangeduid als gebouw N, de Jozefbo..

Sint-Servaasbasiliek

Keizer Karelplein 6
Maastricht
SINT SERVAASKERK, voormalige kapittelkerk, thans parochiekerk. Schip uit de 10e eeuw, overwelfd en uitgebreid met zijkapellen in de loop van..

Huis bestaande uit een hoofdgebouw en twee zijvleugels om een hof, door een ijzeren hek met stenen hoekposten van de straat gescheiden. Op het achtert ..

Keizer Karelplein 8A
Maastricht
Huis bestaande uit een hoofdgebouw en twee zijvleugels om een hof, door een ijzeren hek met stenen hoekposten van de straat gescheiden. Hoof..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)