Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poortgebouw kloostercomplex in Maastricht

Kerkelijk Gebouw

Sint Servaasklooster 14
6211TE Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1870-1871


Beschrijving van Poortgebouw kloostercomplex

Inleiding Neo-gothisch POORTGEBOUW van het kloostercomplex van de Zusters Onder de Bogen, 1870-1871, ook aangeduid als gebouw N, de Jozefbouw of de Bogeningang. Gesitueerd tussen de twaalfde eeuwse bogen die het westwerk van de St.Servaaskerk steunen en oorspronkelijk de verbinding vormden met de proosdij, de ambtswoning van de proost van het kapittel van St.Servaas. Omschrijving Rechthoekige plattegrond, in dwarsrichting ten opzichte van het St.Servaasklooster. Asymmetrische lijstgevel over drie bouwlagen, waarachter een bouwvolume schuil gaat onder een zadeldak met zinken bedekking. Bakstenen gevel, gemetseld in kruisverband. Geprofileerde plint met hardstenen lijst. Natuurstenen dorpels en vensterlijsten. Segmentboogvormige strekken met gele bakstenen aanzet- en sluitstenen. Sierankers. Natuurstenen gevelstenen met vierpasornament. De gevel telt vijf vensterassen waarin rechthoekige kruiskozijnen met zandstenen traceringen; spitsboogvormige vensterlijsten met verticale zandstenen traceringen en driepas bovenlichten met glas-in-lood; oeil-de-boeuf-vensters met driepas; zowel segmentboogvormige als rechthoekige geornamenteerde natuurstenen deurlijsten, verticale bovenlichttraceringen. Een daarvan is voorzien van het beeld van de H. Carolus Borromeus uit 1873. Het poortgebouw van het kloostercomplex beschikt over een waardevol INTERIEUR waarin onder meer de geornamenteerde tegellambrizeringen en tegelvloeren van belang zijn. Waardering Het poortgebouw van het kloostercomplex Onder de Bogen is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. Het poortgebouw is vanwege de bouwstijl, de esthetische kwaliteit, het materiaalgebruik en de ornamentiek van groot architectuurhistorisch belang. Het poortgebouw is gesitueerd in het beschermde stadsgezicht Maastricht, is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de stad en is van zeer groot belang voor het aanzien van de stad. Het pand beschikt over een redelijke mate van architectonische gaafheid en is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de Maastrichtse binnenstad. Het poortgebouw is bovendien architectuurhistorisch, typologisch en functioneel zeldzaam te noemen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506869
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Poortgebouw kloostercomplex in Maastricht

Kloosterkerk Zusters Onder de Bogen

Sint Servaasklooster 14
Maastricht
Inleiding Driebeukige neo-gothische KLOOSTERKERK, in 1899-1900 gebouwd dooraannemer J. Reggers, naar een ontwerp van architect Johannes Kay..

Sint-Servaasbasiliek

Keizer Karelplein 6
Maastricht
SINT SERVAASKERK, voormalige kapittelkerk, thans parochiekerk. Schip uit de 10e eeuw, overwelfd en uitgebreid met zijkapellen in de loop van..

Elisabeth Gruytershuis

Sint Servaasklooster 8
Maastricht
Inleiding Voormalig PENSIONAAT voor dames, thans bekend als het Elisabeth Gruytershuis, 1936. Gesitueerd in de gesloten wand van het St.Ser..

Noviciaatshuis, leenzaal, proosdij.

Sint Servaasklooster 8
Maastricht
Inleiding KLOOSTERONDERDEEL, bestaande uit een noviciaatshuis uit 1909-1910 van architect/aannemer J.Limpens, de gewelven plus voorgevel va..

Huis met lijstgevel met een koetspoort. Op het achterterrein resten van de 13e-eeuwse stadsmuur.

Sint Servaasklooster 20
Maastricht
Huis met lijstgevel, XVIIId, voorzien van enige segmentboogvensters in Naamse steen. Rechts in de gevel een koetspoort in een omlijsting van..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)