Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brug over het Julianakanaal in MAASTRICHT

Weg En Waterwerk

over Julianakanaal
6200AA MAASTRICHT (gemeente Maastricht)
Limburg

Bouwjaar: 1931-1934
Architect: Bruggenbureau Rijkswaterstaat


Beschrijving van Brug over het Julianakanaal

Inleiding Geklonken stalen BOOGBRUG met betonnen rijvloer over het Julianakanaal, 1931-1934. Ontworpen door het Bruggenbureau van Rijkswaterstaat en gerealiseerd in opdracht van Rijkswaterstaat. De Fa. Begemann te Helmond vervaardigde in 1931 de staalconstructie van de brug, aannemer G.B. van Hoek te Maastricht maakte in 1934 de betonnen rijvloer. De brug is gelegen in de wegverbinding tussen het huidige industrieterrein Beatrixhaven en het dorp Itteren. De landhoofden van deze brug zijn begin jarig negentig vernieuwd. Soortgelijke bruggen liggen over het Julianakanaal bij Bunde, Geulle en Obbicht. Omschrijving Geklonken stalen brug met vakwerkboog, als zodanig het oudste voorbeeld van de toepassing van een staalbeton-rijvloer in Nederland (zgn. Verbundträgerconstructie). De brug heeft een overspanning van 76,60 meter, een rijwegbreedte van 5,00 meter met aan weerszijden twee voetpaden van 0,80 meter. Hoogliggers (hart op hart-maat) van 7,00 meter. Waardering De brug over het Julianakanaal aan de Klipperweg is van belang als bijzondere uitdrukking van een economische, bestuurlijk-politieke, technische en typologisch ontwikkeling met een grote innovatieve waarde. Uit architectuurhistorisch oogpunt is de brug van groot belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek en vanwege het combineerde gebruik van staal en beton. De brug beschikt over ensemblewaarden, zijnde één van de over het Julianakanaal aangelegde bruggen, is verbonden met de ontwikkeling van de streek en is van importantie voor het aanzien van de streek. De brug is in hoge mate gaaf bewaard gebleven. De brug beschikt bovendien over een grote bouwtechnische en typologische zeldzaamheidswaarde, een en ander in relatie tot de voor Nederland vroege toepassing van de staal-betonconstructie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506651
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Brug over het Julianakanaal in MAASTRICHT

Boerderij met schuur van kasteel Meerssenhoven

Meerssenhoven 203
Maastricht
Omschrijving BOERDERIJ MET SCHUUR. Aan de overzijde van de weg Meerssenhoven staan in het verlengde van de bouwhuizen twee 18de-eeuwse bak..

Hartelstein, hoeve van een afgebroken kasteel

Hartelstein 204
MAASTRICHT (Gemeente Maastricht)
Hartelstein, hoeve van een afgebroken kasteel, waarvan de omgrachting nog bestaat; de gebouwen, XVII-XVIII, gelegen om een binnenplaats met ..

Historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats Meerssenhoven.

Meerssenhoven 200
Maastricht
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Meerssenhoven. In structuur en in detail gaaf bewaarde kleins..

Toegangsbrug met keermuren tussen nederhof en voorhof van kasteel Meerssenhoven

Meerssenhoven 200
Maastricht
Omschrijving TOEGANGSBRUG MET KEERMUREN. Tussen het nederhof en het voorhof ligt een 18de-eeuwse brug van mergel met vier hardstenen bogen..

Kasteel Meerssenhoven

Meerssenhoven 200
Maastricht
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Meerssenhoven). Het op een rechthoekig omgracht terrein gelegen herenhuis is op middeleeuwse fundamenten (midden..

Kaart & Routeplanner