Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Houten ingenieurswoning onder met Hollandse pannen gedekt zadeldak in Kuinre

Woonhuis

Burchtstraat 2
8374KC Kuinre (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1930 1940 of 1941 (plaatsing) 1930 ca. 1930 1940 of 1941 (plaatsing)


Beschrijving van Houten ingenieurswoning onder met Hollandse pannen gedekt zadeldak

Inleiding Het betreft een in opdracht van de Heidemij in ca. 1930 gebouwde woning die in 1941 of 1942 vanuit de Wieringermeer naar Kuinre is overgebracht om te dienen als onderkomen voor personeel dat aan de inpoldering van de Noordoostpolder leiding gaf. Omschrijving Op betonnen fundering geplaatste houten ingenieurswoning onder met Hollandse pannen gedekt zadeldak. Symmetrische topgevel met drie uitkragende geledingen. Begane grond met horizontaal beschot, verdieping en zolder zijn verticaal beschoten. Draairamen met horizontale roedenverdeling. Achtergevel met moderne, gewijzigde geveltop. Zijgevel met klein aanbouwtje. In de achtertuin een bijbehorend houten schuurtje onder plat dak. Links van het huis een aangebouwde garage. Waardering Deze houten woning is architectuur-historisch van belang vanwege vormgeving en materiaalgebruik, die bepaald zijn door de wens het geheel te kunnen verplaatsen. Als overblijfsel van de wordingsgeschiedenis van de nieuwe polder (die op het oude land met ingrijpende gevolgen gepaard ging) is het gebouw van historisch belang. Omdat van het type ook bij andere inpolderingen niet veel voorbeelden zijn overgebleven, heeft het ook belangrijke zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506463
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Houten ingenieurswoning onder met Hollandse pannen gedekt zadeldak in Kuinre

Watertoren

Bouwdijk 1
Kuinre (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Voor en door de Waterleiding Maatschappij Overijssel (WMO) in 1933 gebouwde watertoren. Omschrijving De toren is geconcipieerd..

Hervormde Kerk

Henric de Cranestraat 41
Kuinre (Gemeente Steenwijkerland)
Hervormde Kerk. 1678 gebouwd en 1844 grotendeels vernieuwd met behoud van de onderbouw. Eenvoudig zaalkerkje met driezijdige sluiting. Orgel..

Schuur in traditionele trant gebouwd als opslagloods voor de plaatselijke Coöperatieve Landbouwvereniging

Henric de Cranestraat 24A
Kuinre (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Schuur rond 1900 in traditionele trant gebouwd als opslagloods voor de plaatselijke Coöperatieve Landbouwvereniging. Omschrijv..

Raadhuis

Henric de Cranestraat 38
Kuinre (Gemeente Steenwijkerland)
Raadhuis. Rechthoekig gebouwtje met verdieping en houten torentje op het dak, gebouwd in 1776. De gelijkvloerse ruimte van oorsprong bestemd..

Huis met gerestaureerde bakstenen puntgevel met enkele trappen. Waterlijsten; zandstenen afdekplaten op de trappen. Uitgekraagde toppilaster op zandst ..

Henric de Cranestraat 81
Kuinre (Gemeente Steenwijkerland)
Huis met gerestaureerde bakstenen puntgevel met enkele trappen. Waterlijsten; zandstenen afdekplaten op de trappen. Uitgekraagde toppilaster..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)