Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Skarmolen De Skarmolen in It Heidenskip

Molen

Skar 3
8724LE It Heidenskip (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1926


Beschrijving van Skarmolen De Skarmolen

De grote AMERIKAANSE WINDMOLEN is een markant herkenningspunt in het noordoostelijk van Koudum gelegen weide- en merengebied. De naar Amerikaans model ontstane windmolen van het type "Herkules Metallicus Windturbine", uit Duitsland ( Dresden) geïmporteerd door de Rotterdamse handelsmaatschappij R.S.Stokvis & Zonen Ltd werd in het begin van de 20e eeuw gebouwd op de plaats van een afgebroken traditionele windmolen. Deze molen werd waarschijnlijk gebouwd in 1862 toen het bemalingsgebied genaamd "De Hoppe" werd ingepolderd. De naam "De Hoppe" betekent steeds droger wordende inham van water. Voor de fundering werd gebruik gemaakt van onderdelen van de stenen fundering van de afgebroken molen. Als uitzondering werd de molen bij de bouw niet voorzien van een standaardonderbouw. De onderbouw is in de jaren zestig aangebracht nadat de molen was voorzien van een dieselmotor als hulpbemaling. De toren staat in een uit beton/ metselwerk opgetrokken fundering. Op de fundering is een rood bakstenen onderbouw aangebracht voorzien van een betonnen dak. De voorwaterloop is voorzien van een stalen krooshek. De stalen vijzel is gelegen in een betonnen vijzelbak met houten deksels. De betonnen/ metselwerk achterwaterloop is voorzien van een houten wachtdeur. De molen maalt door middel van een bemalingskolk uit op het meer "De Fluessen" (Friese boezem). De stalen toren heeft een ladder en een houten stelling. Het dertig gegalvaniseerd stalen bladen tellende windrad heeft een diameter van 10 meter. De molen is voorzien van twee vanen: een hoofdvaan en een zijvaan. De eerste dient voor de zelfregeling naar de windrichting, de tweede voor zelfregeling naar windsterkte. Aan het vakwerk van de grote vaan hangt een trapje. De molen is voorzien van een gietstalen gangwerk. De in de molen aanwezige luchtgekoelde tweecilinder dieselmotor kan funktioneren als hulpbemaling. De zgn. Amerikaanse windmolen uit het begin van de 20e eeuw is van cultuurhistorisch en industrieel - archeologisch belang: - voor de geschiedenis van de industriele archeologie van Nederland in het bijzonder van die der windmotoren; - vanwege de ontwikkeling van de vroeg-20e-eeuwse Nederlandse bemalingstechniek met gebruikmaking van Amerikaans model windmolens; - vanwege zijn voorbeeld voor de fase tussen windmolenbemaling en motorbemaling; - vanwege zijn rol in het ontstaan van de bemalinggeschiedenis van het bemalingsgebied "De Hoppe" en later het waterschap "Tusken Mar en Klif"; - vanwege de zeldzaamheid van zonder standaardonderbouw gebouwde grote Amerikaanse windmolens; - vanwege zijn landschappelijke betekenis als markant herkenningspunt in het weide- en merengebied, noordoostelijk van Koudum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506210
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Skarmolen
Skarmolen
Skarmolen
Basisgegevens
Plaats It Heidenskip, Friesland
Bouwjaar ca. 1920
Type Amerikaanse windmotor
Kenmerken 30 bladen
Vlucht 10 m
Functie poldermolen
Bestemming  bemalen van de polder De Vooruitgang, op vrijwillige basis
Restauraties  1999/2000
Monumentnummer  506210
Externe link(s)
Windmotordatabase
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Skarmolen (Fries: De Skarmole) is een poldermolen nabij het Friese dorp It Heidenskip, dat in de Nederlandse gemeente Súdwest-Fryslân ligt.

Beschrijving

De Skarmolen is een maalvaardige Amerikaanse windmotor van het type Herkules Metallicus, die ruim twee kilometer ten zuidwesten van It Heidenskip aan de Fluessen staat. Hij werd rond 1920 geplaatst voor de bemaling van de polder De Vooruitgang, als vervanger van een traditionele windmolen. De windmotor werd geleverd door R.S. Stokvis & Zn te Rotterdam en vervaardigd in de Vereinigte Windturbine Werke AG in Dresden.

In 1999 schonken de toenmalige eigenaren de molen, die toen in vervallen toestand verkeerde, aan de Molenstichting Nijefurd. Deze liet hem restaureren, waarna hij in 2002 opnieuw in gebruik werd gesteld. De Skarmolen, een rijksmonument, kan op verzoek worden bediend.

De molen is in het beheer van de Molenstichting Súdwest-Fryslân.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Skarmolen De Skarmolen in It Heidenskip

Kop-rompboerderij met onderkelderd voorhuis met zesruitsvensters en twee schoorstenen

Ooste 61
Koudum (Gemeente Súdwest Fryslân)
19e eeuwse gave boerderij van het kop-romp-type, onderkelderd voorhuis met twee schoorstenen. Zesruitsvensters.

Martinikerk (hervormde kerk)

Smidsweg 2
Koudum (Gemeente Súdwest Fryslân)
HERV. KERK. In 1857 gebouwde kerk waarin de gehele 17e eeuwse inventaris van de toen afgebroken kerk is geplaatst t.w. preekstoel met wapen..

Kerk van Elahuizen. Hervormde kerk, klokken

Tsjerkewei 3
Elahuizen (Gemeente Gaasterlân Sleat)
Toren van de Kerk van Nijega en Elahuizen, vanwege klokkestoel met gelui van twee klokken, waarvan een van Petit en Fritsen, 1832, diam. 57,..

Hervormde kerk, orgel

Tsjerkewei 3
Elahuizen (Gemeente Gaasterlân Sleat)
N.H. kerk, vanwege het eenklaviersorgel, in 1865 gemaakt door W. Hardorf te Leeuwarden.

St. Ursula

Ursuladyk 3
It Heidenskip (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De stelpBOERDERIJ "St. Ursula" ligt aan de Ursuladijk, aan de zuidzijde van de weg en is naar het noorden georiënteerd; twee TOE..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)