Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Linkerdeel van dubbele villa in Amsterdam

Woonhuis

Stadhouderskade 41 A
1071ZD Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1885


Beschrijving van Linkerdeel van dubbele villa

Inleiding Linkerdeel van een aan de Stadhouderskade, tussen P.C. Hooftstraat en Jan Luijkenstraat, in eclectische stijl omstreeks 1885 tot stand gekomendubbele VILLA. Omschrijving Linkerdeel van dubbele villa bestaande uit een parterre, bel-étage, bovenverdieping en een kapverdieping onder schuin omhooglopende platte daken met leien. De parterre is uitgevoerd in hardsteen; de twee bovenliggende verdiepingen in baksteen voorzien van een in blokstructuur aangebrachte pleisterlaag. Uitkragende gootlijst waaronder een fries met cassetten tussen profiellijsten. Alle verdiepingen worden van elkaar gescheiden door een fries voorzien van detailleringen tussen profiellijsten. De zijde aan de Stadhouderskade bestaat uit twee traveeën waarbij de rechtertravee over de drie bovenste verdiepingen voorzien is van een op een driehoekige basis uitgevoerde erker. De hoeken van deze erker zijn voorzien van geblokte lisenen. Op de bel-étage drie erkervensters gescheiden door raamposten voorzien van cassettes en glas-in-lood bovenlichten. Op de bovenverdieping een inpandig balcon waarvan het dak wordt gedragen door een karyatide en een herme op balusters geplaatst vóór een ijzeren borstwering. In de kap een oeuil de boeuf met een door roeden onderverdeeld rond tuimelraam. Rechtertravee heeft op de bovenverdieping Frans balcon met een door het eronder gelegen fries brekende sierijzeren borstwering. In de kap een dakkapel. De uitbouw op de parterre met de twee ingangen is een latere toevoeging. De zijgevel bestaat eveneens uit twee traveeën waarvan de linkertravee risaleert. De hoeken zijn voorzien van geblokte lisenen. Op de bovenverdieping van de rechtertravee een Frans balcon met een door het eronder liggende fries brekende sierijzeren borstwering. In de kap een spitsvormige dakkapel. Linkertravee over drie verdiepingen uitlopend in plat dak. Waardering Linkerdeel van dubbele villa in eclectische trant van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige situering langs de Singelgracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505876
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Linkerdeel van dubbele villa in Amsterdam

Rechterdeel van dubbele villa

Stadhouderskade 40
Amsterdam
Inleiding Rechterdeel van een aan de Stadhouderskade, tussen P.C. Hooftstraat en Jan Luijkenstraat, in eclectische stijl omstreeks 1885 tot..

Hoekpand (dubbelpand) met twee verdiepingen onder een samenstel van dwarsgeplaatste zadeldaken met licht overstek

Jan Luijkenstraat 2
Amsterdam
Hoekpand (dubbelpand) met twee verdiepingen onder een samenstel van dwarsgeplaatste zadeldaken met licht overstek, op verschillende niveau's..

woonhuis

Weteringschans 16
Amsterdam
Inleiding Een in 1882-1883 tot stand gekomen dubbele VILLA geheel vrijstaand tussen de weteringenschans en de Singelgracht gelegen in een r..

Dubbele villa met hek

Weteringschans 20
Amsterdam
Inleiding Tussen Weteringschans en Singelgracht in 1883-84 tot stand gekomen DUBBELE VILLA met HEK gelegen in een reeks van vrijstaande geb..

gebouw

Stadhouderskade 42
Amsterdam
Inleiding MUSEUMTUIN met HEKWERKEN en BOUWFRAGMENTEN naar ontwerp uit 1884 van P.J.H. Cuypers. De nagenoeg symmetrische vorm van de omtre..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)