Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Monument voor Koningin Emma in Amsterdam

Overig

Emmaplein 5
1075AW Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1938
Architect: Lambertus Zijl


Beschrijving van Monument voor Koningin Emma

Inleiding Aan de zuidzijde van het Emmaplein in 1938 tot stand gekomen en in het plantsoen gesitueerd MONUMENT voor koningin Emma naar een ontwerp van Lambertus Zijl in opdracht van de gemeente Amsterdam. Omschrijving Natuurstenen gedenkteken, voorstellende Koningin Emma, zittend op een open leunstoel, op een eveneens natuurstenen vierkante sokkel aan alle zijden voorzien van symbolische voorstellingen in reliëf. Op de voorzijde (Z) het wapen van Nederland tussen het opschrift KONINGIN EMMA met daaronder geboorte- en sterfdatum boven zes naar boven kijkende figuren met gehevend armen; aan de oostzijde een vrouw met een weegschaal en een boek als attribuut; aan de achterzijde twee vrouwefiguren die een opengeslagen boek vasthouden; aan de westzijde twee vrouwenfiguren waarbij de een de ander de hand boven het hoofd houdt. Waardering Monument voor koningin Emma van belang vanwege de cultuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505852
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Monument voor Koningin Emma in Amsterdam

IJzeren hekwerk in 'Amsterdamse School'

Emmaplein 5
Amsterdam
Inleiding Omschrijving In Amsterdamse School-stijl uitgevoerd decoratief ijzeren HEKWERK op bakstenen basement behorend bij het pand Emmap..

Rechterdeel villa in 'Amsterdamse School'

Emmaplein 5
Amsterdam
Inleiding Rechterdeel van DUBBELE HOEKVILLA in verstrakt Amsterdamse School-stijl, liggend op de hoek van Emmaplein en Oranje Nassaulaan, i..

Linkerdeel van een in verstrakt 'Amsterdamse School' gebouwde dubbele hoekvilla

Emmaplein 3
Amsterdam
Inleiding Linkerdeel (N) van een in verstrakt Amsterdamse School-stijl gebouwde DUBBELE HOEKVILLA, liggend op de hoek van Emmaplein en Oran..

Garage

Emmaplein 3
Amsterdam
Inleiding GARAGE behorend bij Emmaplein 3 ontworpen in verstrakt Amsterdamse School-stijl 1920 door J. Juffer jr. in opdracht van E. de Vri..

Rechter woonhuis van een reeks van drie geschakelde herenhuizen onder één kap

Prins Hendriklaan 19
Amsterdam
Inleiding Rechter woonhuis (W) van een reeks van drie geschakelde herenhuizen onder één kap in rationalische stijl in 1912 ontworpen door..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)