Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toiletgebouwen in Amsterdam

Overig

Valeriusplein 12
1075BH Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1922
Architect: J. de Meyer


Beschrijving van Toiletgebouwen

Inleiding Twee halfondergronds gelegen aan de noordzijde van het Valeriusplein gesitueerde en identiek uitgevoerde TOILETGEBOUWEN met bijbehorend hekwerk rondom het plantsoen en een ZITBANK aan de zuidzijde van het plein naar een ontwerp uit 1922 in Amsterdamse School-stijl van J. de Meyer in opdracht van de toenmalige Dienst der Publieke Werken. Tegenwoordig zijn de twee privaten buiten gebruik en ter voorkoming van oneigenlijk gebruik volgestort met beton. Omschrijving De twee in vloeiende en golvende lijnen, ten opzichte van elkaar spiegelbeeldig, uitgevoerde toiletgebouwen zijn geheel van gegoten beton en worden gedekt door een plat dak. De half onder het maaiveld gelegen dubbele ingangen zijn toegankelijk via een trap en liggen onder de overstekende brede daklijst. De vensters van de dubbele ingangsdeuren, welke gescheiden worden door een halfkolom, zijn voorzien van een decoratieve roedenverdeling. De versiering en de decoratieve afsluithekken in expressionistische trant tussen twee betonnen kolommen zijn van smeedijzer. Een halfcirkelvormig smeedijzeren sierhek verbindt de twee toiletgebouwen met elkaar. Voorts sierlijk gesmede, gepunte hekwerken op de pijlers en het platte dak. Aan de zuidzijde van het plein een bakstenen bank met aan beide zijden houten zittingen. Waardering Aan het Valeriusplein gelegen en in Amsterdamse School-stijl vormgegeven toiletgebouwen, hekwerk en bank van algemeen belang wegens architectuurhistorischw en typologische waarde. Bovendien van belang vanwege de zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505846
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toiletgebouwen in Amsterdam

Fontainehofje

Valeriusstraat 198
Amsterdam
Inleiding Een uit 12 woningen en een regentenkamer in de gevelwand aan de even zijde van de Valeriusstraat opgetrokken HOFJE met binnentuin..

Huize De Windroos

Okeghemstraat 25
Amsterdam
Inleiding In de knik van de Okeghemstraat, tussen Cornelis Krusemanstraat en Lomanstraat in Amsterdamse School-stijl opgetrokken blok met E..

School voor Uitgebreid Lager Onderwijs (ULO)

Cornelis Krusemanstraat 10
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van de Cornelis Krusemanstraat en Okeghemstraat in 1920 in verstrakte Amsterdamse School-stijl opgetrokken SCHOOL voor..

Linkerdeel van een dubbele villa

Emmalaan 18
Amsterdam
Inleiding In 1918-1919 tot stand gekomen linkerdeel (Z.) van een DUBBELE VILLA, voltooid 14 oktober 1919. De opdracht tot de bouw werd verl..

Rechterdeel van een dubbele villa

Emmalaan 16
Amsterdam
Inleiding In 1918-1920 tot stand gekomen rechterdeel (N.) van een DUBBELE VILLA, voltooid 3 mei 1920. De opdracht tot de bouw werd verleend..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)