Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Willemsbrug in Amsterdam

Weg En Waterwerk

Koningslaan 52
1075AE Amsterdam
Noord Holland


Beschrijving van Willemsbrug

Omschrijving Smeedijzeren vaste BRUG (brugnr. 454), genaamd Willemsbrug, met aan de Emmalaan-zijde een ijzeren HEKWERK. Brug met natuurstenen randliggers. Sierijzeren balustraden waartussen balusters. In de vlakken tussen de balusters wapenschilden waarin een 'W' gegraveerd. Op de landzijden natuurstenen pylonen met bolvormige bekroning. Aan de Vondelparkzijde lopen de balustraden, tussen dekplaat en plint voorzien van kandelaberzuiltjes, aan beide zijden door langs de walkant. Tussen de twee pylonen aan de Emmalaan-zijde een smeedijzeren sierhekwerk met vier doorgangen. Tussen de hekken ijzeren pylonen. Waardering Brug en hekwerk van belang vanwege de typologische waarde alsmede van belang als onderdeel van het Vondelpark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 504820
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Diaconessenbrug
Diaconessenbrug richting Vondelpark (mei 2018)
Diaconessenbrug richting Vondelpark (mei 2018)
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam
Coördinaten 52° 21′ NB, 4° 52′ OL
Overspant Vijver in het Vondelpark
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer 504820
Bouw
Ingebruikname 1882
Gebruik
Weg Emmalaan
Architectuur
Type vaste brug
Architect(en) Willem Springer
Diaconessenbrug (Amsterdam-Centrum)
Diaconessenbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Diaconessenbrug (brug 454, in de volksmond: Willemsbrug) is een vaste brug in Amsterdam-Zuid.

De brug vormde de verbinding tussen het Vondelpark in het noorden en het Willemspark in het zuiden, waaraan ze haar volksnaam dankt. Een brug was hier nog niet echt nodig, want de omliggende woonwijk richting Koningslaan kwam er pas in de jaren nul van de 20e eeuw. De eerste echte straat was destijds de Koninginneweg, waaraan ook de eerste woningen kwamen. Het terrein van het Willemspark werd langzaamaan volgebouwd en laat 20e eeuw is het Emmaplein nog een vaag overblijfsel van wat ooit het park is geweest.

De brug werd ontworpen door Willem Springer, die mede verantwoordelijk was voor het ontwerp van de Blauwbrug, hetgeen terug te vinden is in de gelijkenissen tussen de koninklijke pylonen. De pylonen van de Blauwbrug lijken op die van bruggen in Parijs, die van de Willemsbrug kregen bolvormige bekroningen. De brug kent siersmeedijzeren balustrades waarbij ook schilden met de letter “W” zichtbaar zijn. Die balustrades lopen in het Vondelpark door tot langs de walkant. In de balustrades zijn kandelaberzuiltjes te vinden. De brug kan voorts afgesloten worden door middel van siersmeedijzeren hekwerken. De brug is een rijksmonument (nr. 504820).

De brug kent vanuit het Vondelpark een stevig stijgend talud, dat al begint aan de overkant van de eerste dwarsweg in het park.

De brug stond tot april 2016 officieus bekend als Willemsbrug; er is echter in Amsterdam al een brug die officieel de Willemsbrug heet, brug 151 over de Singelgracht. De officieuze benaming werd geschrapt.

In april 2017 werd voorgesteld en in juli besloten de brug te vernoemen naar de diaconessen. In de nabijheid van de brug, aan de Koninginneweg en Van Eeghenstraat, was van 1898 tot 1987 het Luthers Diaconessenziekenhuis (LDI) gevestigd en een aantal verpleegsters daarvan woonden daar ook.[1]


Monumenten in de buurt van Willemsbrug in Amsterdam

Rechterdeel van een dubbele villa

Koningslaan 54A
Amsterdam
Inleiding Rechterdeel (oostelijk) van een in 1911-1912 tot stand gekomen dubbele VILLA; ontworpen door J.F. Staal jr., in opdracht van S. L..

Linkerdeel van een dubbele villa

Koningslaan 56
Amsterdam
Inleiding Linkerdeel (westelijk) van een in 1911-1912 tot stand gekomen dubbele VILLA; ontworpen door J.F. Staal jr., in opdracht van S. Le..

Linkerdeel van dubbele villa

Emmalaan 7
Amsterdam
Inleiding In 1911 in rationalistische-trant opgetrokken linkerdeel van DUBBELEVILLA op de hoek van Emmalaan en Emmaplein naar een ontwerp v..

Rechterdeel van dubbele vila

Emmalaan 9
Amsterdam
Inleiding In 1911 door J.F. Staal jr. in Rationalistische-trant opgetrokken rechterdeel en haaks gelegen zijde van DUBBELE VILLA op de hoek..

Rechterdeel van een geschakelde drievoudige villa

Emmalaan 8
Amsterdam
Inleiding In 1911 tot stand gekomen rechterdeel (N.) van een geschakelde drievoudige WOONVILLA, ontworpen in de trant van H.P. Berlage door..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)