Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ingangspartij in Medemblik

Graf Begraafplaats

Ingangspartij begraafplaats Westerdijk
1670AA Medemblik
Noord Holland

Bouwjaar: 1871
Architect: Leonard de Fernelmont


Beschrijving van Ingangspartij

Inleiding INGANGSPARTIJ, behorend tot de R.K. begraafplaats, welke gebouwd is in 1871 door de architect A.C. Bleijs. De ingangspartij is gelegen ten oosten van de Westerdijk en bevindt zich aan het begin van de begraafplaats, welke van de weg wordt afgescheiden door water. Via een kleine brug bereikt men het toegangshek. Omschrijving De ingangspartij is samengesteld uit twee sculpturen op sokkel met daartussen een gietijzeren hek. Het gietijzeren hek, circa één meter vijfenzeventig hoog, bestaat uit twee openslaande sierlijk gesmeden hekken, waarvan de verticale stijlen zijn versierd met rolwerk, pijlpunten en Griekse kruizen. De middenstijl is bovenop voorzien van een latijns kruis. De sculpturen bestaan uit een circa één meter vijfenzeventig hoge sokkel van gepleisterd grindbeton met daarop de betonnen beelden, welke eveneens circa één meter vijfenzeventig meten. De vierkante sokkels, rustend op een vierkante plint waarboven een cordonlijst is aangebracht, zijn aan alle vier de zijden bewerkt met een neo-gotische spitsboog met driepas. De sokkels worden bovenaan afgesloten door een vierkante, geprofileerde dekplaat. Daarop is een naar boven toe smaller wordende bekroning geplaatst met vierkant basement voor de sculpturen. Direct onder de sculpturen zijn op beide basementen aan de westzijde teksten uitgehouwen. Op de zijde van de linker plint staat:"KOM GIJ ZULT GEKROOND WORDEN", en op de zijde van de rechter plint staat:"ZIE HOE HIJ HEM LIEFHAD". Het linker beeld is licht knielend weergegeven, waarbij het bovenlichaam en gezicht gedraaid naar het oosten zijn gericht. De vrouwelijke figuur, gekleed in een lang geplooid gewaad, draagt in haar rechterhand een krans en heeft haar linkerarm licht naar boven opgeheven. Het rechter beeld, eveneens een vrouwelijk figuur, richt zich knielend naar het linker beeld(noord) waarbij het hoofd, gesteund door de rechter hand, naar beneden gericht is. De vrouw is gekleed in een lang geplooid gewaad dat tevens over het hoofd is gedrapeerd, en draagt in de linker hand een fakkel. Waardering De ingangspartij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een 19de-eeuwse ingangspartij, alsmede wegens de beeldbepalende waarde in relatie tot de begraafplaats aan de Westerkade. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 502442
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ingangspartij in Medemblik

De Opper

Overtoom 21
Medemblik
Inleiding In verband met de Zuiderzee-werken omstreeks 1927-1928 geplaatst HOUTEN HUIS, genaamd "DE OPPER", dat dienst deed als directeursw..

Pastorie

Ridderstraat 7
Medemblik
Inleiding PASTORIE, gebouwd rond 1850 bij de voorganger van de huidige St. Martinuskerk in sobere neoclassicistische trant. Omschrijving ..

Sint Pieter

Ridderstraat 9
Medemblik
Inleiding Het PAROCHIEHUIS bij de St. Martinus, doch genaamd St. Pieter is een langgerekt rechthoekig volume (grote zaal) met de noklijn ha..

Sint-Martinus

Ridderstraat 5
Medemblik
Inleiding Aan St. Martinus gewijd Rooms-katholiek KERKGEBOUW (kruiskerk), longitudinaal van opzet en in 1904 opgetrokken naar ontwerp van T..

Kosterswoning

Ridderstraat 3
Medemblik
Op rechthoekig grondplan ten ZW van de Rooms Katholieke St. Martinuskerk gebouwde KOSTERSWONING. De kosterswoning is onderkelderd en bestaat..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)