Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Windmotor Stroobos (De Twee Provinciën) in Gerkesklooster

Molen

Sarabos 13
9873TH Gerkesklooster (gemeente Achtkarspelen)
Friesland

Bouwjaar: 1923 1991 (renov.)


Beschrijving van Windmotor Stroobos (De Twee Provinciën)

Inleiding De 18 meter hoge WINDMOLEN of zgn. Amerikaanse windmotor op een molenwerf in het open weidelandschap van het waterschap "De Twee Provinciën" (thans Waterschap Lits & Lauwers) is een dominant herkenningspunt ten noordoosten van Gerkesklooster. De molen is gelegen aan de Lauwers waarin het overtollige waterbezwaar uitslaat. Het waterschap omvatte bij oprichting in 1918 230 ha. op het grondgebied van de gemeenten Achtkarspelen (provincie Friesland), Grotegast en Grijpskerk (provincie Groningen). De naar Amerikaans model ontstane windmolen van het type "Hercules Metallicus", uit Duitsland geïmporteerd door de Rotterdamse handelsmaatschappij R.S. Stokvis & Zonen, werd 1923 alhier door de fa. Koelstra en Dolk geplaatst. De molen bemaalde als enige de gehele polder. De molen werd in 1991 gerenoveerd. Omschrijving De toren met windrad staat op een onderbouw. Dit zgn. molenhuis is opgetrokken uit gesinterde rode bakstenen, met een stroomlaag als gevelafsluiting. In de onderbouw zitten vier recente houten getoogde kruisvensters. De opgeklampte houten rondboogdeur is vernieuwd. Het molenhuis is gedekt met een platte betonnen dekplaat waarvan het overstek is geprofileerd en aan de onderzijde op regelmatige afstand is voorzien van geprofileerde consoles. De stalen toren staat op de betonplaat en heeft een ladder en een houten platform. Het windrad heeft een vlucht van 11 meter en telt 30 gegalvaniseerde ijzeren bladen. De molen is voorzien van twee vanen: een hoofdvaan en een zijvaan. De eerste dient voor de zelfregeling naar de windrichting, de tweede voor de zelfregeling naar windsterkte. De inlaat is voorzien van een ijzeren krooshek, waarachter de ijzeren vijzel; de uitstort bestaat uit een betonnen vloer met gemetselde muurtjes. Waardering De zgn. Amerikaanse windmotor uit 1923 is van cultuurhistorisch en industrieel-archeologisch belang: - voor de geschiedenis van de industriele archeologie, in het bijzonder van de windmotoren, - vanwege de ontwikkeling van de bemalingstechniek naar Amerikaans model, - vanwege zijn rol voor het ontstaan en de bemalingsgeschiedenis van het voormalige waterschap De Twee Provinciën, - vanwege de hoge mate van gaafheid, - vanwege zijn landschappelijke betekenis als markant herkenningspunt langs de Lauwers in het open weidelandschap ten noorden van Gerkesklooster/Stroobos, - vanwege de hoge mate van zeldzaamheid in de gemeente Achtkarspelen en de regio de Friese Wouden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 502197
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Windmotor Stroobos
De windmotor van Stroobos in 2007
De windmotor van Stroobos in 2007
Basisgegevens
Plaats Stroobos, Friesland
Bouwjaar 1923
Type Amerikaanse windmotor
Kenmerken 30 bladen
Vlucht 10 m
Functie poldermolen
Bestemming  bemalen van de polder De Twee Provinciën, op vrijwillige basis
Restauraties  2011
Monumentnummer  502197
Externe link(s)
Windmotordatabase
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Windmotor Stroobos is een windmotor nabij het Friese tweelingdorp Gerkesklooster-Stroobos, in de Nederlandse gemeente Achtkarspelen.

Beschrijving

De Windmotor Stroobos was een maalvaardige Amerikaanse windmotor met 30 bladen van het type Hercules. Hij staat ongeveer 700 meter ten noordoosten van Stroobos aan de Oude Vaart. De windmotor werd in 1923 gebouwd voor de bemaling van de polder De Twee Provinciën. De molen, eigendom van het Wetterskip Fryslân, is een rijksmonument.

Na een grondige restauratie in 2011 is de windmotor weer geheel maalvaardig. Door het Wetterskip Fryslân is een molenaar aangesteld.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Windmotor Stroobos (De Twee Provinciën) in Gerkesklooster

Woonhuis met boerderij

Groningerstreek 12
Stroobos (Gemeente Achtkarspelen)
Landelijk pand onder schilddak; omlijste ingang en versierde kroonlijst.

Hervormde kerk (inc. marmeren putto op schaap)

De Poorthoek 1
Gerkesklooster (Gemeente Achtkarspelen)
De Herv.Kerk is gevestigd in een overblijfsel van het Cistercienserklooster. Rechthoekige kerkruimte met twee rondbogige vensters aan elke z..

Hilmahuistermolen

Oude Dijk 3
Visvliet (Gemeente Zuidhorn)
Achtkante bovenkruier gebouwd in 1808.

Hervormde kerk

Abel Tasmanweg 75
Lutjegast (Gemeente Grootegast)
Herv. Kerk. In de kerk uit 1877, een 17e eeuwse preekstoel met wapen Prott op de kuip; klankbord; een overhuifde herenbank uit de 18e eeuw. ..

Boerderij met dwars voorhuis

Eise Eisingastraat 21
Visvliet (Gemeente Zuidhorn)
Boerderij bestaande uit een dwars gebouwd voorhuis, waarachter een slechts door een lage geleding verbonden vrijstaande schuur onder vierzij..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)