Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige landarbeiderswoning in Sint Maarten

Woonhuis

Surmerhuizerweg 15
1744JB Sint Maarten (gemeente Harenkarspel)
Noord Holland

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Voormalige landarbeiderswoning

Inleiding Uit het midden van de 19de eeuw daterend vrijstaande voormalige LANDARBEIDERSWONING. Het pand is op de oostzijde van een middeleeuwse terp gelegen en werd oorspronkelijk in tweeën bewoond. Nu is het pand tot één woonhuis verbouwd. Het pand vormt tezamen met de overige bebouwing (Surmerhuizerweg 11 en 13) op de reeds van rijkswege beschermde terp een karakteristiek buurtje. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde voormalige landarbeiderswoning van één bouwlaag onder zadeldak, welke is gedekt met riet. De noklijn van het dak is oost-west gesitueerd. Het pand bezit aan de noordzijde een aankapping, welke is bedekt met rode Hollandse pannen. Het pand is opgetrokken in rode baksteen. De plint is zwart geverfd met daarboven een smalle wit geverfde band. De zuidgevel van het pand is een langsgevel en bezit in totaal vier zesruits schuifvensters, welke twee aan twee zijn gegroepeerd. De westgevel bezit een houten topgevel van verticale houten latten. In deze topgevel bevindt zich een vierruits houten draaivenster. Op de begane grond bevindt zich links, ter hoogte van de aankapping, een houten deur met vierruits venster. Rechts van deze deur bevindt zich een klein vierruits vast venster. In deze gevelzijde bevinden zich enkele gietijzeren siermuurankers. In de noordgevel bevinden zich in totaal vijf vaste houten vensters. Bovenlangs deze gevelzijde loopt een houten goot op klossen. De oostgevel van het pand heeft eveneens een houten topgevel van verticale houten latten. Ook in deze topgevel bevindt zich een vierruits houten draaivenster. Op de begane grond bevindt zich links een vast vierruits houten venster en rechts een houten deur met bovenlicht met rechts daarvan een vierruits vast houten venster. Waardering De voormalige landarbeiderswoning is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als zijnde een voorbeeld van een eenvoudige 19de-eeuwse woning op het platteland. Tevens is het pand door zijn ligging op de middeleeuwse terp van Eenigenburg van beeldbepalende betekenis en bezit het met de overige bebouwing op de terp een ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 498871
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige landarbeiderswoning in Sint Maarten

Voormalige landarbeiderswoning

Surmerhuizerweg 13
Sint Maarten (Gemeente Harenkarspel)
Inleiding Uit het midden van de 19de eeuw daterende vrijstaande voormalige LANDARBEIDERSWONING. Het pand is op de oostzijde van een middele..

Schoolgebouw annex Onderwijzerswoning

Surmerhuizerweg 11
Sint Maarten (Gemeente Harenkarspel)
Omschrijving Het SCHOOLGEBOUW ANNEX ONDERWIJZERSWONING is één bouwlaag hoog op een T-vormige plattegrond onder twee schilddaken. Het pand..

Bakstenen toiletgebouwtje

Surmerhuizerweg 11
Sint Maarten (Gemeente Harenkarspel)
Omschrijving Het bakstenen TOILETGEBOUWTJE op rechthoekige grondslag is opgedeeld in drie hokjes. Aan de lange oostkant is het voorzien van..

Terp waarin vermoedelijk tevens sporen van een kapel

-
Sint Maarten (Gemeente Harenkarspel)
Terp waarin vermoedelijk tevens sporen van een kapel. Datering: Middeleeuwen.

Hervormde pastorie

Surmerhuizerweg 37
Sint Maarten (Gemeente Harenkarspel)
Aan de voet van de terp pastorie uit 1858 blijkens eerste steen gelegd door dezelfde D. Pronk die op 2,5 jarige leeftijd de eerste steen leg..

Kaart & Routeplanner