Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige landarbeiderswoning in Sint Maarten

Woonhuis

Surmerhuizerweg 13
1744JB Sint Maarten (gemeente Harenkarspel)
Noord Holland

Bouwjaar: 1850-1860


Beschrijving van Voormalige landarbeiderswoning

Inleiding Uit het midden van de 19de eeuw daterende vrijstaande voormalige LANDARBEIDERSWONING. Het pand is op de oostzijde van een middeleeuwse terp gelegen en vormt tezamen met de overige bebouwing (Surmerhuizerweg 11 en 15) op de reeds van rijkswege beschermde terp een karakteristiek buurtje. N.B. De aan de oostzijde van het pand geplaatste latere aanbouw valt buiten de bescherming. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde voormalige landarbeiderswoning van één bouwlaag onder zadeldak gedekt met riet. De onderste panstroken van het dak zijn bekleed met rode Hollandse pannen. De noklijn van het pand is oost-west gesitueerd. Het pand is opgetrokken in rode baksteen. De westgevel is gepleisterd met natuursteenmotief. De zuidgevel van het pand, een langsgevel, bezit twee houten T-vensters. Rechts daarvan bevindt zich een aankapping onder lessenaarsdak, die de entree bevat. Het lessenaarsdak is bekleed met rode Hollandse pannen. De entree bestaat oorspronkelijk uit een houten opgeklampte deur. Links van deze deur bevindt zich een dubbel openslaand houten venster. De oostgevel van het pand is op de begane grond dichtgezet met een nieuwe aanbouw. Hierboven bevindt zich in de topgevel een klein houten venster. De westgevel bezit op de begane grond een houten T-venster en op de verdieping een openslaand houten venster. De noordgevel heeft één houten T-venster en twee kleine houten ramen. Waardering De voormalige landarbeiderswoning is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als zijnde een voorbeeld van een eenvoudige 19de-eeuwse woning op het platteland. Tevens is het pand door zijn ligging op de middeleeuwse terp van Eenigenburg van beeldbepalende betekenis en bezit het met de overige bebouwing op de terp een ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 498864
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige landarbeiderswoning in Sint Maarten

Voormalige landarbeiderswoning

Surmerhuizerweg 15
Sint Maarten (Gemeente Harenkarspel)
Inleiding Uit het midden van de 19de eeuw daterend vrijstaande voormalige LANDARBEIDERSWONING. Het pand is op de oostzijde van een middelee..

Schoolgebouw annex Onderwijzerswoning

Surmerhuizerweg 11
Sint Maarten (Gemeente Harenkarspel)
Omschrijving Het SCHOOLGEBOUW ANNEX ONDERWIJZERSWONING is één bouwlaag hoog op een T-vormige plattegrond onder twee schilddaken. Het pand..

Bakstenen toiletgebouwtje

Surmerhuizerweg 11
Sint Maarten (Gemeente Harenkarspel)
Omschrijving Het bakstenen TOILETGEBOUWTJE op rechthoekige grondslag is opgedeeld in drie hokjes. Aan de lange oostkant is het voorzien van..

Terp waarin vermoedelijk tevens sporen van een kapel

-
Sint Maarten (Gemeente Harenkarspel)
Terp waarin vermoedelijk tevens sporen van een kapel. Datering: Middeleeuwen.

Hervormde pastorie

Surmerhuizerweg 37
Sint Maarten (Gemeente Harenkarspel)
Aan de voet van de terp pastorie uit 1858 blijkens eerste steen gelegd door dezelfde D. Pronk die op 2,5 jarige leeftijd de eerste steen leg..

Kaart & Routeplanner