Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren in Scherpenisse

Nijverheid Industrie

Langeweg 41
4694BL Scherpenisse (gemeente Tholen)
Zeeland

Bouwjaar: 1923


Beschrijving van Watertoren

Inleiding Aan uitvalsweg ten oosten van Scherpenisse gelegen watertoren, gebouwd in 1922/'23 voor de NV Waterleidingmaatschappij Tholen naar ontwerp van NV Mobeg te Utrecht. Als aannemer wordt genoemd Z.N. Beton Mij. te 's-Hertogenbosch. Invloed van het classicisme. Omschrijving De geheel betonnen toren van 50 meter hoogte, staat op een achthoekige plattegrond en heeft een eveneens achthoekige, naar boven taps toelopende schacht met daarop een uitkragend rond gedeelte, waarin zich het waterreservoir van 350 m3 bevindt. De achthoekige vorm van de toren wordt bepaald door de constructie die bestaat uit acht gewapend betonnen kolommen, waartussen verdiept liggende vlakvullingen. De zo ontstane muurvlakken zijn drie maal horizontaal geleed door eenvoudige banden. De overgang van sokkel naar schacht is uitgevoerd als geprofileerde lijst. In enkele muurvlakken bevinden zich rechthoekige vensters met betonnen kozijnen en roedeverdeling. Boven de ingang bevindt zich een inscriptie met de jaartallen 1911 en 1923. De entree met houten deur is voorzien van een klassieke omlijsting met segmentvormig fronton. Deze omlijsting wordt herhaald als raamomlijsting om en om in de travee├źn rondom de toren op de begane grond. De uitkragende, ronde reservoirommanteling wordt aan de bovenzijde afgesloten door een brede, overkragende lijst. Hierboven bevindt zich het tuitvormig dak, voorzien van dakkapellen die dezelfde klassieke omlijsting met segmentvormig fronton hebben als de hoofdentree en de raamomlijstingen. Waardering De watertoren is van architectuurhistorische waarde vanwege gave hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik. De toren is een opvallend element en herkenningspunt in het landschap. Bovendien is hij van sociaalhistorische betekenis als element uit de geschiedenis van de drinkwatervoorziening in Zeeland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 496127
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Watertoren in Scherpenisse

Hervormde kerk http://www.hervormdegemeent.nl/scherpenisse

Kerkpad 5
Scherpenisse (Gemeente Tholen)
N.H.KERK. Op omheind kerkhof gelegen rijzige kerk waarvan het koor en het dwarspand zijn afgebroken en waarvan het basilikale schip over is..

Toren Hervormde kerk

Margrietlaan 2
Scherpenisse (Gemeente Tholen)
TOREN der N.H.Kerk. Met natuursteen beklede, onvoltooide toren uit de eerste helft van de 16e eeuw aan de westzijde aansluitend aangebouwd ..

Hoekpand Kerkstraat met gepleisterde gevel aan de zijde van de Hoge Markt

Hoge Markt 15
Scherpenisse (Gemeente Tholen)
Hoekpand Kerkstraat met gepleisterde gevel aan de zijde van de Hoge Markt.

Pand met geverfde tuitgevel

Hoge Markt 21
Scherpenisse (Gemeente Tholen)
Pand met geverfde tuitgevel. Oorspronkelijk trapgevel. In de top een geprofileerde korfboog op gebeeldhouwde kopjes. Schuifvensters.

Diep pand op de hoek van de Hoge Markt met gecementeerde gevels. Topgevel ingezwenkt en het zadeldak aan deze zijde afgewolfd. Vernieuwde schuifvenste ..

Hoge Markt 8
Scherpenisse (Gemeente Tholen)
Diep pand op de hoek van de Hoge Markt met gecementeerde gevels. Topgevel ingezwenkt en het zadeldak aan deze zijde afgewolfd. Vernieuwde sc..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)