Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sluisbrug in Meppel

Weg En Waterwerk

Sluisgracht 28
7941BW Meppel
Drenthe

Bouwjaar: 1929


Beschrijving van Sluisbrug

Inleiding. Ophaalbrug (Amsterdams type) over de Hoogeveensche Vaart gebouwd in 1929 door constructie- en aannemersbedrijf Gebr. Tellegen uit Daarlerveen (bij Vroomshoop) en in opdracht van de gemeente Meppel. De brug wordt aangeduid als Sluisbrug vanwege de situering en relatie met de eveneens beschermenswaardige sluis. Omschrijving. Brug bestemd voor gewoon verkeer met een middengedeelte voor auto's (3.50 m) met aan weerszijden voetpaden (0.75 m). Vrije hoogte van 5.60 m en een opening tussen de deels in gewapend beton uitgevoerde landhoofden van 6.00 m. Giet- en smeedijzeren hekwerk op de wal en de landhoofden. De brug is geheel geklonken en bestaat uit twee zelfstandig staande hameistijlen (aan bovenzijde afgerond), opgebouwd uit vier hoekijzers die met dwarskoppelingen raamwerken vormen waarvan de drie onderste vakken met platen zijn bekleed. De hameistijlen zijn naar onderen toe verbreed en hebben aan de buitenzijde een extra hoekijzer. De balanspriemen en dwarsliggers zijn vakwerken met een N-patroon; I-profiel met achterliggende balanskist; diagonale trekstangen. De hangstaven zijn ieder samengesteld uit twee strippen. De brug wordt met de hand bewogen met behulp van een rechte beugelstang die langs de binnenzijde van de westelijke hameistijl beweegt. Waardering. Brug van cultuurhistorisch belang vanwege de functionele ontwikkeling van Meppel als havenstad. Van architectuurhistorisch en industrieel-archeologisch belang vanwege de typologie, de vormgeving en het materiaalgebruik. Van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende betekenis ten opzichte van de (beschermenswaardige) sluis en de haven. Dergelijke bruggen worden zo langzamerhand uniek. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 493490
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sluisbrug in Meppel

Woonhuis/werkplaats (Zeilmakerij Wouda)

Mr. Harm Smeengekade 11
Meppel
Inleiding Woonhuis/werkplaats gebouwd in 1929 in de stijl van de Amsterdamse School en in opdracht van Zeilmakerij Wouda. Ontwerp van NV a..

Woonhuis/werkplaats, bijschuur (Zeilmakerij Wouda)

Mr. Harm Smeengekade 11
Meppel
Inleiding Bijschuur gebouwd in 1929 in de stijl van de Amsterdamse School en in opdracht van zeilmakerij Wouda. Ontwerp van NV architecten ..

Winkel/woning (Zeilmakerij Wouda)

Mr. Harm Smeengekade 10
Meppel
Inleiding Gebouwd in opdracht van J. Krikke als winkel/woning in 1929 naar ontwerp van P.A. Withaar. Het geheel is in een typerende Amsterd..

Weert De Weert

Weerdstraat 80
Meppel
Inleiding MOLEN MET AANBOUW. De als stellingmolen uitgevoerde achtkante molen met de naam 'De Weerd' was in 1807 gebouwd en ingericht a..

Woonhuis in ambachtelijk-traditionele stijl

Bleekerseiland 9
Meppel
Inleiding WOONHUIS gebouwd rond 1890-1900 in ambachtelijk-traditionalistische trant gelegen op het oude havengebied van Meppel. Vanwege de ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)