Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Utilitair bijgebouw in Amsterdam

Overig

Stadhouderskade 1
1054ES Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1921-1923
Architect: P.L. Marnette


Beschrijving van Utilitair bijgebouw

Omschrijving Noordwestelijk van het voormalige hoofdgebouw van de Gemeentetram opgetrokken UTILITAIR BIJGEBOUW, bestaande uit deels geschakelde bouwvormen onder plat dak en in oorsprong met gescheiden ruimtes voor portiersloge, toiletgebouwtje, fietsenstalling, transformatorhuisje, lichtkoker en urinoir. Het deel met de portiersloge met afgeronde hoek op het NW en absidiaal interieur heeft een brede houten geprofileerde gootlijst, aan beide zijden van de ZW-hoek een venster en overhoeks houten beschot. Aan de binnenterrein-zijde een toegangsdeur met links venster met drie ramen. Aan de straatzijde een zesruits venster met houten dorpels en kalf en driezijdig uitgewerkte linkerstijl bij het kozijn. De portiersloge is door middel van een bovenaan decoratief afgesloten muur met dubbel openslaand hek verbonden met de utilitaire ruimten aan de waterzijde. Hiervan is de rijwielstalling met open zijde naar het binnenterrein gericht en voorzien van brede, smalle en gelede vensters boven een houten latei, houten geprofileerde gootlijst, lantaarn met melkglas en decoratie op de ZW-hoek in Amsterdamse Schooltrant. Het toiletgedeelte heeft de toegangsdeur aan de noordzijde, en voorts een bovenlicht met ruitvormige roedenverdeling, een serie van vijf vensters met horizontale roedenverdeling, aan de westzijde een zijdeur (in oorsprong niet dichtgemaakt). Het deel met transformatorhuisje bevat deuren met GEB-logo. Het deel met urinoir is in oorsprong voorzien van een open toegang onder halfronde boog. Waardering In Amsterdamse Schooltrant uitgevoerd utiliair bijgebouw met bijheorende hekwerken bij het voormalig hoofdkantoor van de Gemeentetram van belang als complex-onderdeel wegens architectuur- en typologische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 491994
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Utilitair bijgebouw in Amsterdam

Hoofdkantoor Gemeentetram

Stadhouderskade 1
Amsterdam
Object-Omschrijving HOOFDGEBOUW van het voormalige Gemeentetram-kantoor, ontworpen door PW-architect P.L. Marnette op een samengestelde U-v..

American Hotel

Leidseplein 28
Amsterdam
American Hotel, van 1898-1900 door W.Kromhout en W.G.Jansen gebouwd in een nog bij de richting van Berlage aansluitende, maar door toepassin..

Uitbreiding American Hotel

Leidseplein 28
Amsterdam
Inleiding. Naar ontwerp van de architect G.J. Rutgers in samenwerking met K. Bakker in 1927-1928 tot stand gekomen HOTEL, als uitbreiding v..

Leidsebrug

Leidseplein/Singelgracht
Amsterdam
Inleiding In 1923 door P.L. Kramer in Amsterdamse School-stijl ontworpen en in 1925 gerealiseerde vaste PLAATBRUG met twee doorvaarten, gen..

Gebouw Verkeerspolitie

Overtoom 39
Amsterdam
Inleiding In 1923-1924 tot stand gekomen bouwwerk, in oorsprong bestemd als 'POLITIEBUREAU voor het Verkeerswezen aan den Overtoom', uitgev..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)