Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Garage met chauffeurswoning in de stijl van de Nieuwe Kunst in Groningen

Kasteel Buitenplaats

Martinikerkhof 8 A
9712JG Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1913
Architect: P.M.A. Huurman Huurman 1913 P.M.A. Huurman


Beschrijving van Garage met chauffeurswoning in de stijl van de Nieuwe Kunst

Inleiding GARAGE MET CHAUFFEURSWONING, gesitueerd in de gesloten zuidelijke gevelwand van het Martinikerkhof, gebouwd in 1913 in opdracht van de Groninger industrieel J.E. Scholten naar ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman in de voor het begin van deze eeuw karakteristieke bouwstijl van de Nieuwe Kunst. Het gebouw behoorde oorspronkelijk bij het in de Tweede Wereldoorlog verwoeste herenhuis van de familie Scholten aan de Grote Martkt. Het gebouw is thans in gebruik als garage met bovenwoning. Inwendig zijn nog een aantal oorspronkelijke paneeldeuren en een houten trap met balusters bewaard gebleven. Beschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een zadeldak. De voorgevel is drie raamtraveeën breed en opgetrokkken uit grijsrode baksteen. Alle constructieve delen zijn vervaardigduit geel graniet. Op de begane grond bevindt zich een toegangsdeur naar de bovenverdiepingen. De deur is gevat tussen penanten die zijn bekleed met granieten platen. Het bovenkalf van de deur is eveneens uit graniet. Daarboven bevindt zich een vierkant bovenlicht met een gebeeldhouwde latei. Aan de westelijke zijde bevindt zich een grote dubbel openslaande houten poort onder een rondboog, die met getrapte platen graniet is bekleed. Middenboven de poort is een gebeeldhouwde S (initiaal van de opdrachtgever) aangebracht. Op de eerste verdieping zijn de vensters rechtgesloten met gebeeldhouwde lateien. De tussengelegen muurdammen kregen een pilastersuggestie. Op de bovenste verdieping is een loggia aangebracht, waarvan de borstwering door middel van zes openingen tot een balustrade is opengewerkt. Daarboven bevinden zich drie loggia-openingen met gebeeldhouwde granieten zuilen. Alle gevelopeningen worden door granieten lateien gedekt. De opgemetselde tuitgevel is gedekt met natuursteen en heeft op de top en schouders gebeeldhouwde penanten. De westelijke zijgevel is grijs gestuct en voorzien van schijnvoegen. Waardering GARAGE MET CHAUFFEURSWONING, oorspronkelijk behorend bij het in de Tweede Wereldoorlog verwoeste herenhuis van de familie Scholten aan de Grote Markt, opgetrokken in de bouwstijl van de Nieuwe Kunst, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur als representant van de Nieuwe Kunst in de architectuur en vanwege zijn betekenis in het oeuvre van architect P.M.A. Huurman. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485871
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Garage met chauffeurswoning in de stijl van de Nieuwe Kunst in Groningen

Pand van vier traveeën breed met bordes

Martinikerkhof 9
Groningen
Vier traveeën breed, diep pand met verdieping en lage zolderverdieping onder zadeldak met voorschild, waarboven schoorsteen met bord. Voorg..

Feithhuis

Martinikerkhof 10
Groningen
Groot blokvormig pand onder omgaand schilddak, 1729 herbouwd, op oudere grondslagen, in de 19e eeuw van een nieuwe voorgevel voorzien met st..

Martinikerk

Martinikerkhof 3
Groningen
Martinikerk. HOOFDKERK van de stad, ontstaan uit een driebeukige kruiskerk uit de 13e eeuw, die in de 15e-16e eeuw vergroot en westwaarts u..

De Kostery

Martinikerkhof 2
Groningen
Tegen de westzijde kosterij: uit herbruikte moppen opgetrokken eenvoudig gebouw met verdieping onder schilddak.

Blokvormig hoekpand met kroonlijst

Martinikerkhof 11
Groningen
Onderkelderd blokvormig hoekpand met verdieping onder schilddak. Gevels afgesloten door rechte kroonlijst met triglyphen; vensters met roede..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)