Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pakhuis in Groningen

Gebouw

Haddingestraat 18
9711KD Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1901


Beschrijving van Pakhuis

Inleiding PAKHUIS, gesitueerd in de gesloten, oostelijke gevelwand van de Haddingestraat, gebouwd in 1901 in opdracht van B. Wortelboer en zorgvuldig vormgegeven in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant met elementen van de Vernieuwingsarchitectuur van rond 1900. Het pakhuis is in 1988 gerestaureerd en verbouwd tot winkel met appartementen. Omschrijving Het smalle, hoge gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt vijf bouwlagen onder een plat dak. De voorgevel is drie traveeën breed en opgemetseld uit oranje-rode baksteen en voorzien van een gepleisterde plint. De middelste travee bevatte oorspronkelijk houten hijsdeuren die nu door glas zijn vervangen. De gevelhoeken zijn tot lisenen uitgemetseld, waardoor de raam- en deurtraveeën terug lijken te liggen. Alle gevelopeningen zijn segmentboogvormig gesloten en liggen verdiept in het gevelvlak. De vensters zijn voorzien van dubbele rollagen. De begane grond bevat twee smalle, hoge vensters in de zijtraveeën met natuurstenen negblokken. Onder de bakstenen vensterbanken is decoratief siermetselwerk aangebracht. De deurtravee wordt bekroond door een houten trijshuisje, dat rust op bewerkte, houten schoren. De gevel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een houten bakgoot met overstek op klossen. Waardering Pakhuis, zorgvuldig vormgegeven in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en vanwege zijn betekenis voor de sociaal-economische geschiedenis van de stad Groningen.Bovendien vormt het gebouw een waardevol architectonisch element in de oostelijke gevelwand van de Haddingestraat in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485652
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pakhuis in Groningen

Voormalig Lutherse weeshuis

Haddingestraat 19
Groningen
Vier traveeën breed pand met verdieping, de gevel afgesloten door gootlijst waaronder (modillons). Flauw gebogen vensters met zes ruiten. K..

Voormalig Lutherse gasthuis

Haddingestraat 21
Groningen
Drie traveeën brede gevel afgesloten door forse kroonlijst. Zesruitsvensters omlijst en bekroond door stucwerk.

Evangelisch Lutherse Kerk

Haddingestraat 23
Groningen
Evangelisch Luthers Kerkgebouw. In neo-gotiserende stijl opgetrokken voorbouw uit 1874 voor de laat 17e (1696) eeuwse zaalkerk met galerij a..

Wit gepleisterd pand

Haddingestraat 9
Groningen
Drie traveeën breed pand welks gevel door een kroonlijst wordt afgesloten waarop vier gesneden consoles. Venster en gekoppelde twee ingangs..

Lutherse Kerk, pastorie

Haddingestraat 25
Groningen
Pastorie van de Evangelisch Lutherse Kerk. Pand met verdieping waarvan de gevel een voortzetting vormt van die van de voorbouw van de kerk. ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)