Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lutherzaal in Groningen

Kerkelijk Gebouw

Haddingestraat 21
9711KB Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1925
Architect: Kazemier & Tonkens Kazemier Kazemier & Tonkens


Beschrijving van Lutherzaal

Inleiding VERENIGINGSLOKAAL, genaamd het Lutherzaaltje, vrijstaand gesitueerd op een besloten binnenterrein schuin achter de Lutherse kerk, gebouwd in 1925 in opdracht van de Vrijzinnig Lutherse Vereniging als verenigingslokaal naar ontwerp van de Groninger architecten Kazemier & Tonkens in de trant van de Amsterdamse School. Het gebouw is thans nog als verenigingslokaal in gebruik en via een recent gebouwd ingangsportaal met de Lutherse kerk verbonden. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een zadeldak, belegd met rode Tuiles du Nord. De zijmuren zijn opgemetseld uit rode baksteen op een trasraam van roodbruine baksteen. Een eenvoudige houten goot rust op reliëfmetselwerk. Het interieur bevat de oorspronkelijke indeling en aankleding in de stijl van de Amsterdamse School. De zaal wordt overdekt door een paraboolvormige kap. Door de houten spanten van de kap direct uit de vloer op te trekken, is extra ruimte gecreeërd voor zitbanken in de muurnissen. Voor één/derde deel bestaat de bovenafdekking van de kap uit gekleurde glas-in loodpanelen. De dichte kapvlakken tussen de houten spanten hieronder zijn beschilderd met lineaire motieven in de stijl van de Amsterdamse School. Het gevelmuurwerk van het onderste deel wordt geleed door bakstenen lisenen, waarin de houten spanten zijn verankerd. Op regelmatige afstanden bevinden zich aan de horizontale spanten boven de muurnissen de oorspronkelijke verlichtingsarmaturen met glas-in-lood. Waardering VERENIGINGSLOKAAL, genaamd het Lutherzaaltje, behorende bij het kerkgebouw van de Lutherse Gemeente, sober vormgegeven met een opmerkelijk interieur in de stijl van de Amsterdamse School naar ontwerp van de Groninger architecten Kazemier en Tonkens, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de gaafheid en bijzondere vormgeving en aankleding van het interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485645
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Lutherzaal in Groningen

Voormalig Lutherse weeshuis

Haddingestraat 19
Groningen
Vier traveeën breed pand met verdieping, de gevel afgesloten door gootlijst waaronder (modillons). Flauw gebogen vensters met zes ruiten. K..

Voormalig Lutherse gasthuis

Haddingestraat 21
Groningen
Drie traveeën brede gevel afgesloten door forse kroonlijst. Zesruitsvensters omlijst en bekroond door stucwerk.

Evangelisch Lutherse Kerk

Haddingestraat 23
Groningen
Evangelisch Luthers Kerkgebouw. In neo-gotiserende stijl opgetrokken voorbouw uit 1874 voor de laat 17e (1696) eeuwse zaalkerk met galerij a..

Lutherse Kerk, pastorie

Haddingestraat 25
Groningen
Pastorie van de Evangelisch Lutherse Kerk. Pand met verdieping waarvan de gevel een voortzetting vormt van die van de voorbouw van de kerk. ..

Pakhuis

Haddingestraat 18
Groningen
Inleiding PAKHUIS, gesitueerd in de gesloten, oostelijke gevelwand van de Haddingestraat, gebouwd in 1901 in opdracht van B. Wortelboer en z..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)