Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis met bovenwoning in Groningen

Woonhuis

Akerkhof 30 A
9711JC Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1897
Architect: G. Nijhuis Nijhuis 1897 G. Nijhuis


Beschrijving van Koetshuis met bovenwoning

Inleiding KOETSHUIS MET BOVENWONING, gesitueerd in de gesloten zuidelijke gevelwand van het Akerkhof, gebouwd in 1897 in opdracht van P. Boerma naar ontwerp van de Groninger architect G. Nijhuis in een eclectische bouwstijl met elementen van de neo-gotiek en de neo-renaissance. Het koetshuisgedeelte is momenteel in gebruik als bedrijfruimte. Omschrijving Het brede gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een schilddak, belegd met een grijze kruispan. Op het schilddak zijn boven de brede traveeën kajuiten gemetseld, waarvan de meest rechtse een houten hijsbalk bevat. Deze als kleine topgeveltjes vormgegeven kajuiten hebben rondboogvensters en zijn gedekt met leien. De gevel bestaat uit drie brede traveeën en een smal ingangstravee. De gevel is asymmetrisch van opzet en opgetrokken uit een gele en oranje verblendsteen op een hardstenen plint en over de volle breedte van speklagen voorzien. De gevel is verlevendigd met negblokken en gekleurd metselwerk in de boogtrommels. De linker travee is circa een halve meter breder. De rechter traveeën worden geleed door brede vooruitspringende muurdammen die van sierlijk bewerkte smeedijzeren muurankers zijn voorzien. Op de begane grond bevinden zich in de drie brede traveeën dubbele openslaande bedrijfsdeuren, die worden afgesloten door een stalen balk onder een segmentboog. De beklampte deuren met diagonaalsgewijze kruisverbindingen hebben smeedijzeren tralies voor het glas. De ingangstravee bevat de iets verdiept liggende voordeur naar de bovenwoningen. Boven de deur is een balkon in neo-barokstijl met smeedijzeren hekwerk. Op de verdieping bevinden zich in de traveeën gepaarde vensters, die segmentvormig worden gesloten; de deur naar hetbalkon heeft een rondboog. De rechter traveeën hebben onder de vensters een cordonband. Onder de bakgoot bevindt zich een tandlijst. De toegangstravee is opgemetseld tot een trapgeveltje met venster, dat spitsboogvormig wordt afgesloten. Waardering Koetshuis met bovenwoning, ontworpen in 1896 door de bekende Groninger architect G. Nijhuis, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven representant van de voor rond 1900 karakteristieke bouwstijl met elementen van de Neo-barok en Neo-renaissance. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 485423
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis met bovenwoning in Groningen

Voormalig hoofdpostkantoor

Munnekeholm 1
Groningen
Inleiding HOOFDPOSTKANTOOR, gesitueerd in een zichtas over het A-kerkhof op de hoek van de Munnekeholm en de Schuitemakersstraat, gebouwd ..

De Tuin

Akerkhof 22
Groningen
Inleiding KLOOSTER, gesitueerd in de gesloten zuidelijke gevelwand van het Akerkhof op de hoek met de Schoolholm tegenover de middeleeuwse A..

Herenhuis in eclectische bouwstijl

Munnekeholm 4
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, oostelijke gevelwand van de Munnekeholm op de plaats van een forse rooilijnsprong, ..

Toren der Aa-kerk

Akerkhof 2
Groningen
Toren van de A.Kerk. Toren uit 1710-'12 na instorting van de vorige.

Der Aa-kerk

Akerkhof 2
Groningen
Der Aa-Kerk. Evenals de Martinikerk uit een 13e eeuwse kruiskerk ontstane hallenkerk, in etappes in de tweede helft van de 15e eeuw ontsta..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)