Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schutsluis Vijfde Wijk in Veenhuizen

Weg En Waterwerk

Hoofdweg 156
9341BM Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1897
Architect: verm. J. Strootman Strootman 1897 verm. J. Strootman


Beschrijving van Schutsluis Vijfde Wijk

Inleiding In 1897 gebouwde SCHUTSLUIS, gelegen aan het begin van de Vijfde Wijk richting het oude Tweede Gesticht. Aangelegd in opdracht van Rijkswaterstaat en vermoedelijk ontworpen door de Hoofd-ingenieur van Rijkswaterstaat J. Strootman. De deels in onbruik geraakte sluis is nu in gebruik als stuw. Het betonnen element dat daartoe in de kolk is aangebracht valt buiten de bescherming. Omschrijving In eenvoudige en functionele stijl uitgevoerde schutsluis met groene kolk. De gemetselde en met natuurstenen dekzerken afgezette sluishoofden zijn uitgerust met gietijzeren haalkommen en bolders. In de sluishoofden respectievelijk de opschriften 1897 en 8.83 + NAP. Waardering Essentieel en functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle complex Veenhuizen, architectonisch en stedebouwkundig van belang alsook van belang uit een oogpunt van de geschiedenis van de waterhuishouding van het complex Veenhuizen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 478432
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schutsluis Vijfde Wijk in Veenhuizen

Excelsior (directiehotel met conciërgewoning) ("De Villa")

Hoofdweg 156
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding DIRECTIEHOTEL met aangebouwde CONCIERGEWONING, blijkens het opschrift in een der gevels (ANNO DOM. 1901) gebouwd in 1901 in opdr..

Ruimzicht (woning adjunct-directeur landbouw)

Generaal van den Boschweg 6
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WOONHUIS gebouwd in 1904 voor de adjunct-directeur van landbouw in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, Woningtype..

Nauwgezetheid (apothekerswoning)

Hoofdweg 150
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WONING gebouwd in 1909 in opdracht van het Ministerie van Justitie en gebouwd voor de apotheker. Ontwerp, woningtype VII, van W...

Geestkracht (domineeswoning)

Hoofdweg 148
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WONING gebouwd in 1909 in opdracht van het Ministerie van Justitie en bestemd voor de dominee. Ontwerp, woningtype VII, van W.C...

Arbeid is Zegen

Generaal van den Boschweg 8
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1908 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp, woningtype IV, is van W.C. Metz..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)