Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zeeuwse hoeve aan de Binnendijk 3 in Nieuw en Sint Joosland

Boerderij

Binnendijk 3
4339PK Nieuw en Sint Joosland (gemeente Middelburg)
Zeeland

Bouwjaar: 1676

Top 100 monument

Zeeuwse hoeve aan de Binnendijk 3

Middelburg, Binnendijk 3: deze hoeve dateert uit het jaar 1676 en werd kort na de inpoldering van Sint Joosland (1631) opgetrokken en maakt deel uit van een kleine agrarische nederzetting die wordt gevormd door een woonhuis waartegen een iets lager en smaller ouderhuis (ook uit de bouwtijd) en een afhang is gebouwd. Het geheel is opgetrokken in schoon metselwerk van gele IJsselsteeen en heeft in de oostelijke topgevel rood-bakstenen ingemetselde figuren. Het interieur bestaat uit twee kelders met plavuizen vloeren en plinten, terwijl rond de haard in het woonhuis een drietal tegeltableau's uit de 18de eeuw is aangebracht. De constructie bestaat uit enkelvoudige balklagen met consoles. De kap is oorspronkelijk en heeft een eiken dakbeschot. De nabij gelegen, rond 1945 ingekorte, houten Zeeuwse schuur heeft een rieten zadeldak met schild aan de voorzijde; de muren bestaan uit geteerde, houten gepotdekselde wanden waarin ondermeer twee mendeuren zijn aangebracht. De hoeve heeft naast landschappelijke waarde ook architectuur-historische en volkskundige waarde; verder is de nagenoeg volkomen staat van een 17de-eeuwse hoeve goed bewaard gebleven en kan worden gewezen op de functie en betekenis van de nederzetting in de inpolderingsgeschiedenis van dit deel van Walcheren. Door deze elementen kan de hoeve als bijzonder waardevol worden beschouwd.

Beschrijving van Zeeuwse hoeve aan de Binnendijk 3

Uit 1676 daterende Zeeuwse HOEVE, bestaande uit: - een woonhuis zonder verdieping onder met rode verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels met vlechtingen en met tegen de oostelijke zijgevel aangebouwd een uit de bouwtijd daterend, iets lager en smaller ouderhuis onder met blauwe kruispannen en rode Hollandse pannen gedekt zadeldak, waartegen aan de noordzijde een latere, met rode Hollandse pannen gedekte afhang; alles in schoon metselwerk (gele IJsselsteen met in rode baksteen ingemetselde figuren in de Oostelijke topgevel) met wit geverfde plint en met staafankers; 10-, 12-, 20- en 25-ruits schuifvenster(s) met luik(en), 4-ruits draaivenstertjes, kloostervenster met luik onder en 4- (6-) ruits bovenlicht in de geveltoppen van het woonhuis, kelderlicht en opkamervenster (T-venster); deuren met bovenlichten. Inwendig: twee kelders met plavuizen vloeren en plinten; rond de haard in het woonhuis een muurvlak van witte tegels met drie 18e eeuwse, mangaanviolette tegeltableaux (hond, kat en landelijk tafereel); enkelvoudige balklagen met nog enkele consoles; oorspronkelijke kap met drie jukspanten en eiken dakbeschot. - een ca. 1945 enigszins ingekorte, houten Zeeuwse schuur onder met riet gedekt zadeldak met schild (voor) en tegen in ca. 1945 in baksteen opgetrokken puntgevel (achter); in de geteerde, gepotdekselde houten wanden twee stel mendeuren, mestdeurtjes, 4-ruits venstertjes en staldeuren. Fraai en gaaf voorbeeld van een 17e eeuwse Zeeuwse hoeve, daterend van kort na de inpoldering van St. Joosland (1631). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 47067
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Binnendijk 3
Voorgevel woning - Middelburg - 20472390 - RCE.jpg
Locatie Nieuw- en Sint Joosland, Binnendijk 3
Oorspr. functie hoeve
Bouw gereed 1676
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 47067
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Binnendijk 3 is een rijksmonumentale hoeve in het Zeeuwse dorp Nieuw- en Sint Joosland.

Beschrijving

Het bouwwerk is een Zeeuwse hoeve uit 1676. Het is gebouwd kort na de inpoldering in 1631 van Sint Joosland. De boerderij is vrijwel in oorspronkelijke staat. Het woonhuis heeft buitenmuren van gele bakstenen met een aantal figuren aangebracht in rood metselwerk, een topgevel en een pannengedekt zadeldak. Bijbehorend is een aangrenzend lager en smaller ouderhuis met dezelfde bouwelementen en bouwperiode. Een losstaande naastgelegen Zeeuwse schuur behoort ook tot de hoeve. Deze heeft een rietgedekt dak en houten wanden, en is medio 20e eeuw ingekort.

De boerderij staat opgenomen in de 'Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg' uit 1990.

Bronnen


Monumenten in de buurt van Zeeuwse hoeve aan de Binnendijk 3 in Nieuw en Sint Joosland

Zeeuwse hoeve

Binnendijk 5
Nieuw en Sint Joosland (Gemeente Middelburg)
Uit 1705 daterende Zeeuwse HOEVE, bestaande uit: een woonhuis zonder verdieping met pannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels met restanten v..

Buiten Verwachting

Molenweg 35
Nieuw en Sint Joosland (Gemeente Middelburg)
KORENMOLEN "Buiten verwachting". Ronde gewitte bakstenen bovenkruier zonder stelling, grondzeiler, 1874.

Bakstenen pijlers voorzien van schilddragende leeuwen

Kerkplein 1A
Nieuw en Sint Joosland (Gemeente Middelburg)
Bakstenen pijlers voorzien van schilddragende leeuwen flankeren de toegang tot het terrein van de op zichzelf niet monumentale kerk uit 1882..

Woonhuis bestaande uit twee gedeelten onder zadeldak van ongelijke hoogte L-vormig tegen elkaar aangebouwd

-
Middelburg
Woonhuis bestaande uit twee gedeelten onder zadeldak van ongelijke hoogte L-vormig tegen elkaar aangebouwd. Bakgoot op ijzeren steunen; staa..

Fort Rammekens

Rammekensweg
Ritthem (Gemeente Vlissingen)
Fort Rammekens of Zeeburg. Belangrijk gebastionneerd fort, op last van de landvoogdes Maria van Hongarije gebouwd in 1547 door de vestingbou..

Kaart & Routeplanner