Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Meesterkok in Winterswijk Ratum

Boerderij

Moezebrinkweg 2
7106CP Winterswijk Ratum (gemeente Winterswijk)
Gelderland

Bouwjaar: laat 16e eeuw

Top 100 monument

De Meesterkok

Ratum, boerderij "De Meesterkok": deze, in oorsprong vermoedelijk laat l6de-eeuwse vakwerkboerderij maakt deel uit van een agrarisch complex dat verder bestaat uit een weefhuisje, een grote houten schuur en een waterput. De boerderij is van oorsprong een zogeheten "los hoes" dat in de l7de eeuw werd vergroot en in de l8de eeuw voorzien van een houten scheidingswand tussen het woon- en bedrijfsgedeelte; verder heeft de boerderij een kelder en een opkamer. De gevels van het boerderijgebouw worden gekenmerkt door het gebruik van baksteen, hout en vakwerk of door een combinatie van deze bouwmaterialen. Het interieur van de boerderij is nagenoeg oorspronkelijk, hetgeen betekent dat, afgezien van kleine aanpassingen aan de woonfunctie, het inwendige als volledig in tact kan worden gekwalificeerd. De al genoemde houten scheidingswand is voorzien van bedsteden en een deur, terwijl het grote woonvertrek een vloer van potscherven heeft en een schouw waarvan de achterwand gedeeltelijk met tegels is bekleed. Samen met de grote schuur, het weefhuisje met houten geveltoppen en de waterput, vormt de boerderij een hecht historisch en agrarisch complex, dat juist door de authenticiteit van de afzonderlijke onderdelen en de gave staat van het interieur van de boerderij zelf, in volkomen harmonie met de landelijke omgeving volkskundige verkeert, waardoor een staat van bijzondere cultuurhistorische waarde wordt bereikt.

Beschrijving van De Meesterkok

HOEVE "De Meesterkok", bestaande uit een in oorsprong vermoedelijk laat 16e-eeuwse vakwerkboerderij onder met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak, een weefhuisje van vakwerk onder met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak, een grote houten schuur onder met blauwe Hollandse pannen gedekt zadeldak en een waterput met haal. De boerderij is van oorsprong een "los hoes" (vermoedelijk laat 16e eeuw), dat later (vermoedelijk 17e eeuw) enigszins vergroot werd, dat in de 18e eeuw een scheidingswand tussen het woon- en bedrijfsgedeelte kreeg en een indeling in vertrekken, dat in de loop van de 18e/19e eeuw voorzien werd van bakstenen vullingen in plaats van leem in het vakwerk, van een geheel bakstenen voorgevel en van een iets opgelichte dakvoet aan beide zijden van het woongedeelte, en dat in 1963-1965 werd gerestaureerd. In de voorgevel (baksteen met houten geveltop) een deur met 16-ruits bovenlicht, twee 32-ruits schuifvensters met onder luiken, twee 4-ruits venstertjes met luik en een kelderlicht. In de linker zijgevel (schuurgedeelte vakwerk) twee 12-ruits vensters met onder luiken en een lage deur met 9-ruits venster en gekoppeld aan 4-ruits venstertje met luik. In de rechter zijgevel (vakwerk) drie paar gekoppelde 4-ruits venstertjes met luik. In de achtergevel (vakwerk met houten geveltop) grote deeldeuren met in elk der deuren een 4-ruits venstertje en links aan staldeur, rechts aan 4-ruits venstertje gekoppeld, en links en rechts een staldeur. Inwendig: de oorspronkelijke indeling is, afgezien van kleine aanpassingen aan de woonfunctie, zo goed als volledig intact; in het verlengde van de deel, en daarvan gescheiden door de 18e-eeuwse houten wand met bedsteden en deur, het grote woonvertrek met vloer van potscheuren en met schouw, waarvan de achterwand ten dele bekleed is met tegels. Oostelijk hiervan de kelder en de opkamer. Het weefhuisje heeft houten geveltoppen, een deur in de oostgevel, in de oostgevel een en in de zuidgevel twee 9-ruits venster(s) met luik en in de west- en noordgevel een 6-ruits venster met luik. De grote schuur heeft in de oostgevel deeldeuren, een staldeur en een 4-ruits venstertje. Hoevecomplex, bestaande uit boerderij, weefhuisje, schuur en waterput met haal uit oogpunt van de volkskunde en de architectuur-historie van algemeen belang vanwege de ouderdom, de gaafheid - met name ook van het interieur van de boerderij - en de bijzonder fraaie situering van het geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 47014
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van De Meesterkok in Winterswijk Ratum

Boeyink: T-boerderij

Ratumseweg 31
Winterswijk Ratum (Gemeente Winterswijk)
Omschrijving onderdeel A T-BOERDERIJ met een aangebouwde, buiten de bescherming vallende nevenschuur. Het blokvormig voorhuis is opgetrokk..

Boeyink: korenspieker

Ratumseweg 31
Winterswijk Ratum (Gemeente Winterswijk)
Omschrijving onderdeel B Vrijstaande KORENSPIEKER op rechthoekige plattegrond, een bouwlaag en een zolderverdieping hoog onder een overh..

Boeyink: schuur

Ratumseweg 31
Winterswijk Ratum (Gemeente Winterswijk)
Omschrijving onderdeel C Grote vrijstaande dubbele SCHUUR opgetrokken op een rechthoekige plattegrond, in baksteen en hout. De afzonderlij..

Goed bewaarde hoeve

Sellinkweg 4
Winterswijk Ratum (Gemeente Winterswijk)
Goed bewaarde HOEVE blijkens jaartalankers uit 1850. Woongedeelte onder pannen zadeldak met houten voorschot. Deur met pilasteromlijsting,..

Boerderij 'Onnink'

Ă–nninkweg 2
Winterswijk Ratum (Gemeente Winterswijk)
Boerderij "Onnink". Saksische hoeve uit de 18e eeuw onder pannen zadeldak. De puntgevel aan de voorzijde heeft een houten voorschot en venst..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)