Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sluis II, dubbele sluiswachterswoning in Veenhuizen

Woonhuis

Hoofdweg 162
9341BM Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1880 1880 ca. 1880


Beschrijving van Sluis II, dubbele sluiswachterswoning

Inleiding DUBBELE SLUISWACHTERSWONING, gebouwd rond 1880 in opdracht van Rijkswaterstaat en gelegen tegenover het eveneens beschermde schutsluiscomplex Sluis II. Omschrijving Eenvoudig en functioneel gebouwd dubbel woonhuis opgetrokken uit (deels gepleisterde) baksteen en gedekt door een schilddak met pan; nokschoorstenen. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met risaliserende opbouw en verkropte kroonlijst, 6-ruits ramen met gebogen bovendorpel; deuren (in het midden) met bovenlicht. Voorgevel en gedeelte zijgevels met witte blokbepleistering. In het voorste schild een in baksteen opgetrokken dakkapel met 4-ruitsschuiframen. Het achterhuis heeft onder meer gietijzeren ramen (halfvensters); gele steen ter accentuering. Waardering Essentieel en karakteristiek onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. Voorts typologisch en stedebouwkundig van belang (vooral in relatie met het schutsluiscomplex Sluis II). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469416
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sluis II, dubbele sluiswachterswoning in Veenhuizen

Sluis II

Hoofdweg 162
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding SCHUTSLUIS aangelegd in 1900 ter verbetering van de in 1823 gegraven Kolonievaart. De plannen zijn ontwikkeld door de Hoofd-inge..

Woning voor de schaapsherder

Hoofdweg 166
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WONING gebouwd rond 1875 voor de schaapheder in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp van J.F. Metzelaar. Bijgebouw e..

Schaapskooi Voorm. schaapskooi

Hoofdweg 168
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving Eenvoudig en functioneel vormgegeven SCHAAPSKOOI evenwijdig aan de weg gelegen en opgetrokken uit baksteen en hout, gedekt do..

Sluis III

Ds. Germsweg 1
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding SCHUTSLUIS aangelegd rond 1900 ter verbetering van de in 1823 gegraven Kolonievaart en de aansluiting op de Friese wateren. De p..

3

Ds. Germsweg 1
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WONING van het type II, gebouwd in 1910 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp van W.C. Metzelaar. Het cijfer '3' ..

Kaart & Routeplanner