Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sluis III in Veenhuizen

Weg En Waterwerk

Ds. Germsweg 1
9341TD Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900
Architect: verm. J. Strootman Strootman 1900 verm. J. Strootman


Beschrijving van Sluis III

Inleiding SCHUTSLUIS aangelegd rond 1900 ter verbetering van de in 1823 gegraven Kolonievaart en de aansluiting op de Friese wateren. De plannen zijn vermoedelijk ontwikkeld door de Hoofd-ingenieur van Rijkswaterstaat J. Strootman. De inmiddels vrijwel verdwenen giet- en smeedijzeren bewegingswerken zijn vervaardigd door ijzergieterij G.J. Wispelwey & Co. uit Zwolle. De schutsluis is thans in gebruik als stuw. Het betonnen element dat daartoe in de kolk is aangebracht valt buiten de bescherming. De nabij gelegen dubbele sluiswachterswoning is al afgebroken. Omschrijving Sober en functioneel uitgevoerde schutsluis met ovale kolk. De sluiswanden en de aanhechting met de wal zijn opgetrokken uit basaltblokken en, evenals de sluishoofden, afgezet met natuurstenen dekplaten. De bakstenen sluishoofden met schotbalksponningen boden plaats aan de giet-en smeedijzeren bewegingswerken en de plaatijzeren sluisdeuren. Aan weerskanten van de sluis waren remmingswerken aangebracht. Waardering Schutsluis, ondanks het ontbreken van een deel van de bewegingswerken, van architectuurhistorisch, typologisch, waterstaatkundig en stedebouwkundig belang, alsmede van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen. Tevens functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469403
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sluis III in Veenhuizen

3

Ds. Germsweg 1
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WONING van het type II, gebouwd in 1910 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp van W.C. Metzelaar. Het cijfer '3' ..

Schaapskooi Voorm. schaapskooi

Hoofdweg 168
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving Eenvoudig en functioneel vormgegeven SCHAAPSKOOI evenwijdig aan de weg gelegen en opgetrokken uit baksteen en hout, gedekt do..

Woning voor de schaapsherder

Hoofdweg 166
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WONING gebouwd rond 1875 voor de schaapheder in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp van J.F. Metzelaar. Bijgebouw e..

Sluis II

Hoofdweg 162
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding SCHUTSLUIS aangelegd in 1900 ter verbetering van de in 1823 gegraven Kolonievaart. De plannen zijn ontwikkeld door de Hoofd-inge..

Sluis II, dubbele sluiswachterswoning

Hoofdweg 162
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding DUBBELE SLUISWACHTERSWONING, gebouwd rond 1880 in opdracht van Rijkswaterstaat en gelegen tegenover het eveneens beschermde schut..

Kaart & Routeplanner