Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sluis II in Veenhuizen

Weg En Waterwerk

Hoofdweg 162
9341BM Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1900
Architect: J. Strootman Strootman 1900 J. Strootman


Beschrijving van Sluis II

Inleiding SCHUTSLUIS aangelegd in 1900 ter verbetering van de in 1823 gegraven Kolonievaart. De plannen zijn ontwikkeld door de Hoofd-ingenieur van Rijkswaterstaat J. Strootman. De inmiddels vrijwel verdwenen giet- en smeedijzeren bewegingswerken zijn vervaardigd door ijzergieterij G.J. Wispelwey & Co. uit Zwolle. De schutsluis is thans in gebruik als stuw. Het betonnen element dat daartoe in de kolk is aangebracht valt buiten de bescherming. Omschrijving Sober en functioneel uitgevoerde schutsluis met ovale kolk. De sluiswanden en de aanhechting met de wal zijn opgetrokken uit basaltblokken en, evenals de sluishoofden, afgezet met natuurstenen dekplaten. De bakstenen sluishoofden met schotbalksponningen bieden plaats aan de giet- en smeedijzeren bewegingswerken en de plaatijzeren sluisdeuren. Op de sluisdeuren staan bewegingswerken voor de schuiven. Aan weerskanten van de sluis zijn remmingswerken aangebracht. Waardering Schutsluis, ondanks het ontbreken van een deel van de bewegingswerken, van architectuurhistorisch, typologisch, waterstaatkundig en stedebouwkundig belang, alsmede van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen. Tevens van belang als functioneel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469402
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sluis II in Veenhuizen

Sluis II, dubbele sluiswachterswoning

Hoofdweg 162
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding DUBBELE SLUISWACHTERSWONING, gebouwd rond 1880 in opdracht van Rijkswaterstaat en gelegen tegenover het eveneens beschermde schut..

Woning voor de schaapsherder

Hoofdweg 166
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WONING gebouwd rond 1875 voor de schaapheder in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp van J.F. Metzelaar. Bijgebouw e..

Schaapskooi Voorm. schaapskooi

Hoofdweg 168
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving Eenvoudig en functioneel vormgegeven SCHAAPSKOOI evenwijdig aan de weg gelegen en opgetrokken uit baksteen en hout, gedekt do..

Sluis III

Ds. Germsweg 1
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding SCHUTSLUIS aangelegd rond 1900 ter verbetering van de in 1823 gegraven Kolonievaart en de aansluiting op de Friese wateren. De p..

3

Ds. Germsweg 1
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WONING van het type II, gebouwd in 1910 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp van W.C. Metzelaar. Het cijfer '3' ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)