Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sluis II in Huis ter Heide

Weg En Waterwerk

Kolonievaart bij Norgervaart
9330AA Huis ter Heide (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1878
Architect: J. Strootman


Beschrijving van Sluis II

Inleiding SCHUTSLUIS aangelegd in 1878 ter verbetering van de in 1823 gegraven Kolonievaart naar Veenhuizen. Ter aansluiting van de vaart op de Norgerstraat werd iets ten zuiden van de oude loop een nieuw tracé uitgezet. De plannen werden ontwikkeld door de Hoofd-ingenieur van Rijkswaterstaat J. Strootman. Behalve de sluis werd ook een inmiddels verdwenen draaibrug ontworpen. De giet- en smeedijzeren bewegingswerken zijn vervaardigd door de ijzergieterij G.J. Wispelwey & Co. uit Zwolle. De schutsluis, die bekend staat als de Koloniesluis, is thans in gebruik als stuw. Het betonnen element dat daartoe in de kolk is aangebracht valt buiten de bescherming. Omschrijving Sober en functioneel uitgevoerde schutsluis met ovale kolk. De sluiswanden en de aanhechting met de wal zijn opgetrokken uit basaltblokken en, evenals de sluishoofden, afgezet met natuurstenen dekplaten. De bakstenen sluishoofden met schotbalksponningen bieden plaats aan de giet-en smeedijzeren bewegingswerken en de plaatijzeren sluisdeuren. Op de sluisdeuren staan bewegingswerken voor de schuiven. Aan weerskanten van de sluis zijn remmingswerken aangebracht. Waardering Schutsluis van architectuurhistorisch, typologisch, waterstaatkundig en stedebouwkundig belang alsook van belang voor de geschiedenis van de Rijkswerkinrichting Veenhuizen; in hoofdvorm gaaf, qua type voor de provincie Drenthe uniek en landschappelijk waardevol. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469373
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sluis II in Huis ter Heide

Huis ter Heide

Asserstraat 136
Huis ter Heide (Gemeente Noordenveld)
Inleiding BOERDERIJ gebouwd in 1886 op de plaats van een uit 1777 daterende voorganger die door brand werd verwoest. De afwijkende vormgev..

Houten klapbrug

Veenweg
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Houten KLAPBRUG van een type dat waarschijnlijk rond 1870 door Rijkswaterstaat werd ontworpen. Het is een van de weinige restere..

G en H

Oude Asserstraat 14
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN van het type II, gebouwd in 1901 in opdracht van het Ministerie van Justitie en behorend tot een groep va..

I en K

Oude Asserstraat 6
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN van het type II, gebouwd in 1901 in opdracht van het Ministerie van Justitie en behorend tot een groep va..

Norgerhaven (Rijkswerkinrichting Eerste Gesticht)

Oude Asserstraat 20
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding RIJKSWERKINRICHTING Eerste Gesticht, gebouwd tussen 1897 en 1903 in een sobere neo-renaissancistische stijl in opdracht van het ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)