Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met lijstgevel in Assen

Woonhuis

Collardslaan 2
9401GZ Assen
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1895 1895 ca. 1895


Beschrijving van Woonhuis met lijstgevel

Inleiding Het ca. 1895 in eclectische trant gebouwde WOONHUIS met lijstgevel is karakteristiek voor veel laat-negentiende eeuwse woonhuisarchitectuur met een representatief karakter en vormt een visuele eenheid met de er links van staande panden die in dezelfde periode zijn gebouwd, maar niet onder de bescherming vallen. Collardslaan 2 verdient als representant van de reeks bescherming. Omschrijving. Het vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken herenhuis heeft een verdieping onder een met platte friese pannen gedekt schilddak met schoorsteenschachten op nokhoeken en een originele houten dakkapel met getoogde bovenkant en vleugelstukken in het voorste dakschild. De gevels zijn verlevendigd met een gepleisterde plint, speklagen van gele baksteen, een geprofileerde cordonlijst en geblokte bakstenen lisenen. De getoogde vensters in beide bouwlagen, alsmede de entree worden geaccentueerd door strekken met gele baksteen en gepleisterde sluit- en aanzetstenen. De gevels worden beƫindigd door een verkropt entablement met geprofileerde kroonlijst. De door lisenen gelede symmetrische voorgevel heeft in de middentravee een entree met stoep en niet originele deur in een getoogde portiek. De linker zijgevel is blind en voorzien van steunbeertjes. De rechter zijgevel heeft drie vensters als in de voorgevel en een kleiner venster. Het huis had oorspronkelijk aan de achterzijde een tot vlak boven de cordonlijst doorlopend dakschild. Dit is grotendeels rechtgetrokken en toont zich nu als een uitbouw met plat dak. Waardering Het huis is een vrij gaaf en goed voorbeeld van representatieve laat-negentiende eeuwse woonhuisarchitectuur. Het beeldbepalende pand vormt een visuele eenheid met de ernaast gelegen panden, die in dezelfde periode zijn gebouwd. Hierom en vanwege de ligging heeft het huis vooral ensemblewaarde. Het huis maakt tevens deel uit van het beschermd stadsgezicht Assen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468957
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met lijstgevel in Assen

Jozefkerk, consistorie

Collardslaan 2A
Assen
Inleiding De CONSISTORIE is in de tweede helft van de negentiende eeuw gebouwd tegen de achtergevel van de uit 1848 daterende hervormde Joz..

Jozefkerk

Kerkplein 1
Assen
NED.HERV.KERK. Klassicistisch gebouw uit 1848 op rechthoekige grondslag. Vooruitspringende middenpartij met zuilenportiek en fronton waarbov..

Dubbel woonhuis in neo-renaissancestijl

Kerkstraat 5
Assen
Inleiding Het ca. 1890 als DUBBEL WOONHUIS gebouwde pand heeft de stilistische kenmerken van de neo-renaissance, een stijl die karakteristi..

Woonhuis met koetshuis

Collardslaan 1
Assen
Inleiding Waarschijnlijk in de eerste helft van de negentiende eeuw gebouwd vrijstaand WOONHUIS met aangebouwd KOETSHUIS. Het op een belang..

Winkel annex woonhuis in overgangsstijl

Kerkstraat 20
Assen
Inleiding Het pand Kerkstraat 20-24 is oorspronkelijk gebouwd als dubbele bovenwoning annex "magazijn voor glas, aardewerk en luxeartikelen..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)