Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Station Voorm. stationsgebouw van de D.S.M. in Coevorden

Gebouw

Krimweg 6
7741KH Coevorden
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1897 1936 (dakkapel) 1966 (verb.) 1897 ca. 1897 1936 (dakkapel) 1966 (verb.)


Beschrijving van Station Voorm. stationsgebouw van de D.S.M.

Inleiding STATIONSGEBOUW van de Dedemsvaartse Stoomtram Maatschappij gebouwd rond 1897, het jaar van de openstelling van het baanvak Lutten-Coevorden (als vervolg op het traject Hardenberg-Lutten uit 1886). Hiermee was de eerste spoorwegverbinding naar Coevorden een feit geworden. Het aantal spoorwegverbindingen zou nog toenemen met de spoorwegverbinding Zwolle-Coevorden-Stadskanaal van de NOLS, de NV Noord-Ooster Lokaal Spoorweg (1905), de verbinding met Duitsland via de Bentheimer Eisenbahn (1910) en de tramlijn Coevorden-Assen van de Eerste Drentsche Stoomtram Mij (1918). Coevorden werd zodoende een knooppunt van spoorwegen. Van alle spoorwegen resteren alleen nog de verbindingen naar Zwolle-Emmen en de verbinding naar Bentheim. Het ambachtelijk-functioneel vormgegeven stationsgebouw van de D.S.M. kan gezien worden als representant van deze ontwikkelingen. De dakkapel van de woning van de stationschef dateert van 1936. Na het wegvallen van de oorspronkelijke functie, werd het gebouw in 1966 nog aangepast aan de functie van gemeentelijke werkplaats. Inmiddels is ook die functie weer verleden tijd. Omschrijving. Stationsgebouw bestaande uit een langgerekt bouwlichaam met in het midden een vooruitspringend gedeelte. Het in baksteen opgetrokken station heeft een bouwlaag en wordt gedekt door een zadeldak met dwarskap; dakkapel; schoorsteen (oorspronkelijk vier); eenvoudig geprofileerde windveren en goten met overstek, de laatste ondervangen door opengewerkte houten klossen. De gevels worden geleed door een gepleisterde plint, speklagen, vensters (met name door zes-ruits schuiframen) en enkele deuren met twee-ruits bovenlicht; boven de vensters en deuren een ontlastingsboog met in het boogveld eenvoudig siermetselwerk. De westelijke topgevel heeft een bepleistering (vermoedelijk van latere datum). Waardering Het stationsgebouw is van cultuurhistorisch belang vanwege de specifieke infrastructurele ontwikkeling die Coevorden heeft doorgemaakt. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de specifieke vormgeving, van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende ligging. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468603
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Station Voorm. stationsgebouw van de D.S.M. in Coevorden

Sint-Willibrorduskerk

Wilhelminasingel 2b
Coevorden
Inleiding De Rooms Katholieke St. Willibrordkerk is gebouwd in 1913-1914 naar ontwerp van W. te Riele uit Deventer en uitgevoerd door aanne..

Kazerne 1 01 Voorm. kazerne

Friesestraat 42
Coevorden
Huis met trapgevel met natuurstenen raamomlijstingen en gevelsteen met "anno 1765".

Synagoge en leraarswoning

Kerkstraat 36
Coevorden
Complex bestaande uit: Rechts de synagoge, rechthoekig gebouw zonder verdieping onder pannen zadeldak tussen puntgevels. Voorgevel met poort..

Kazerne 1 02 Voorm. kazerne, garnizoenshuisvesting

Molenstraat 5
Coevorden
Pand met verdieping en zadeldak, dat doorloopt over de aangrenzende panden, die tesamen een in 1765 gebouwde kazerne vormden.

Kazerne 1 03 Voorm. kazerne, garnizoenshuisvesting

Molenstraat 7
Coevorden
Pand met verdieping en zadeldak, dat doorloopt over de aangrenzende panden, onderdeel van een in 1765 gebouwde kazerne.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)