Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pakhuis "De Vlijt" in Coevorden

Gebouw

Kasteel 6
7741GD Coevorden
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1925 1925 ca. 1925
Architect: waarsch. Joh.D. Meppelink Meppelink 1925 waarsch. Joh.D. Meppelink


Beschrijving van Pakhuis "De Vlijt"

Inleiding PAKHUIS gebouwd rond 1925 in opdracht van Gerson Levie. Het ontwerp is waarschijnlijk van Joh. D. Meppelink. Het relatief hoge gebouw ligt aan het water en stipuleert de havenfunctie van Coevorden. De na-oorlogse uitbreiding aan de zuidkant valt buiten de bescherming. Omschrijving. Het op een rechthoekige grondslag gebaseerde pakhuis van veertien travee├źn diep is opgetrokken in baksteen en omvat vier bouwlagen. Het wordt gedekt door een zadeldak belegd met een muldenpan. De bakstenen gevels worden geleed door gemetselde lisenen, getoogde luiken of vensters met hanekam van rode verblendsteen; lange smeedijzeren staafankers. De oostelijke topgevel heeft een symmetrische hoofdvorm met onder meer een trijs en bevestigingspunten voor een losvloer. Waardering Pakhuis van cultuurhistorisch belang in relatie tot het gehele complex. Stedebouwkundig van essentieel belang in relatie tot het te beschermen stadsgezicht. Architectuurhistorisch van belang vanwege de specifieke functie, typologie en relatief hoge mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468602
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pakhuis "De Vlijt" in Coevorden

Kantoor en pakhuis

Kasteel 6
Coevorden
Inleiding KANTOOR en PAKHUIS. Het kantoor (het voorste gedeelte van het gebouw), is gebouwd in 1908 naar ontwerp van Joh. D. Meppelink. Het..

Marie

Kasteel 8
Coevorden
Inleiding WOONHUIS gebouwd in 1908 naar ontwerp van Joh. D. Meppelink in opdracht van Gerson Levie. Het aan de straat gelegen woonhuis is g..

Postkantoor Voorm. postkantoor met directeurswoning

Kasteel 4
Coevorden
Inleiding In 1892 gebouwd en rond 1900 uitgebreid POSTKANTOOR, naar ontwerp van rijksbouwmeester C.H. Peters. Het gebouw ligt evenwijdig aa..

Pakhuis (voorm. Arsenaal)

Haven 2
Coevorden
Pakhuis XVII. Deels oorspronkelijk. Gevel gewijzigd. Overblijfsel van het vroegere "arsenaal".

Pakhuis (voorm. Arsenaal)

Haven 4
Coevorden
Twee pakhuizen, XVII, met gepleisterde gevel. Overblijfsel van het vroegere arsenaal.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)