Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Marie in Coevorden

Woonhuis

Kasteel 8
7741GD Coevorden
Drenthe

Bouwjaar: 1908
Architect: Joh.D. Meppelink Meppelink 1908 Joh.D. Meppelink


Beschrijving van Marie

Inleiding WOONHUIS gebouwd in 1908 naar ontwerp van Joh. D. Meppelink in opdracht van Gerson Levie. Het aan de straat gelegen woonhuis is gebouwd in Overgangsstijl met Art Nouveau stijl-motieven. Gevelsteen met C. Levie 1908 naast de entree en op de hoektoren de naam Marie. Omschrijving. Samengesteld bouwvolume met twee bouwlagen en een verdieping onder een samengesteld schilddak belegd met Tuile du Nord pannen; pironnen; windveren, zinken hanggoot en deels geprofileerde goot op bewerkte klossen. Gevelopbouw met een gepleisterde plint, baksteen, gele bakstenen banden en vensters van diverse afmetingen met lateien, sommige met glas-in-lood, hanekammen of boogvelden. Hoektoren met een ingesnoerde spits met leibedekking; onderlangs de spits een eenvoudig fries waarin opgenomen de bewerkte houten klossen. Een typisch Art Nouveau-element is de hoefijzervormige loggia op de verdieping met smeedijzeren sierhekwerk als borstwering. Aan de voor- en zijgevel een van houtsnijwerk voorziene veranda met entree respectievelijk een (deels gewijzigde) veranda; in de zijgevel voorts een glas-in-lood raam ter plaatse van het trappenhuis. Waardering Het woonhuis is van cultuurhistorisch belang als essentieel onderdeel van het complex Kasteel 6-8. Mede door zijn vormgeving maar ook door zijn ligging is het van stedebouwkundig belang in relatie tot het te beschermen stadsgezicht. Architectuurhistorisch is het van belang als goed voorbeeld van de Overgangsstijl met Art Nouveau-motieven en vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468600
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Marie in Coevorden

Kantoor en pakhuis

Kasteel 6
Coevorden
Inleiding KANTOOR en PAKHUIS. Het kantoor (het voorste gedeelte van het gebouw), is gebouwd in 1908 naar ontwerp van Joh. D. Meppelink. Het..

Postkantoor Voorm. postkantoor met directeurswoning

Kasteel 4
Coevorden
Inleiding In 1892 gebouwd en rond 1900 uitgebreid POSTKANTOOR, naar ontwerp van rijksbouwmeester C.H. Peters. Het gebouw ligt evenwijdig aa..

Pakhuis "De Vlijt"

Kasteel 6
Coevorden
Inleiding PAKHUIS gebouwd rond 1925 in opdracht van Gerson Levie. Het ontwerp is waarschijnlijk van Joh. D. Meppelink. Het relatief hoge ge..

Kasteel van Coevorden (overige gedeelte)

Kasteel 29
Coevorden
Deel van het 16e eeuwse kasteel. Boven de toegangsdeur wapensteen met het wapen van Karel van Egmond, Hertog van Gelre, 1537. Aan de achterz..

Kasteel van Coevorden (onderkelderde gedeelte)

Kasteel 27
Coevorden
Onderkelderd gedeelte van het 16e eeuwse kasteel, onmiddellijk aansluitend bij het gedeelte dat in gebruik is als Gemeentehuis. In de achter..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)